Přejít k hlavnímu obsahu

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Než sáhnete po nůžkách nebo pilce, seznamte se se základními pravidly – předejdete tak zbytečným chybám. Ne nadarmo se říká: dvakrát měř, jednou řež!

Ovocné stromy

* Při řezu staršího stromu nejdřív prohlédněte stavbu koruny. Pokud je v koruně pět nebo víc kosterních větví, pak si navzájem stíní. Nedostatek slunečního svitu neprospívá vývoji plodů – zastíněné větve vytvářejí málo asimilátů, které jsou nezbytné pro plodnost a produkci cukrů a dalších látek, které ovlivňují chuť. V zastíněných partiích koruny je ovoce málo vybarvené a nechutná tak dobře, jak by mělo. Také se zde po dešti dlouho udržují mokré listy i plody, což podporuje rozvoj houbových chorob.

* Pokud byla koruna vytvarována správným výchovným řezem, sestává ze tří až čtyř kosterních větví. Ty by se měly odklánět od střední osy v úhlu 45–60 stupňů. To jsou větve prvního řádu. Přebytečné větve uřízněte.

* Kosterní větve přecházejí do větví polokosterních a postupně až do plodonosného obrostu. Plodonosný obrost po řadu let zajišťuje úrody ovoce. Pod tíhou ovoce se kosterní větve ohýbají do oblouků. Z horních částí plodných oblouků a také ze zastíněné vnitřní části koruny vyrůstají měkké šťavnaté výhony bylinného charakteru – „vlky“. Většinu z nich je nutné odstranit, protože zahušťují korunu. Mají juvenilní, tedy nedospělý charakter a neplodí.

* Vlky, které vyrůstají na vhodném místě, však můžete využít ke zmlazení koruny. Koncové převislé části koruny uřízněte a místo nich ponechte několik vlků rostoucích vhodným směrem –  ven z koruny za světlem. Tímto způsobem se koruna postupně zmlazuje, a tak se prodlužuje životnost stromu.

* Větve, které se od hlavní větve odklánějí v ostrém úhlu, je nutné odstraňovat od začátku plodnosti stromu. Až je budete odřezávat, dbejte na nasazení pily, abyste neporanili kůru větve, z níž vyrůstá odstraňovaná větev. Okraje řezné rány zahlaďte zahradnickým nožem – žabkou.

Angrešt a rybíz

Základní pravidla řezu keřů angreštu a červeného rybízu se neliší. Každý rok odstraňte všechny tří- až čtyřleté větve. Poznáte je podle tmavší kůry. Místo nich ponechte odpovídající počet nových, silných výhonů vyrůstajících ze země. Také přebytečné a slabé výhony ustřihněte těsně u země. Přebytečné postranní výhony odstřihněte na jejich bázi. Dříve doporučované ponechání krátkých čípků se neosvědčilo. Z čípků vyrůstá mnoho silně ostnitých výhonů, které keř zastiňují a ztěžují sklizeň.

Foto: Depositphotos (1)