Přejít k hlavnímu obsahu

Nenápadný půvab vavřínu

Vavřín vznešený patří k nejoblíbenějším přenosným rostlinám. Estéti oceňují jeho nevtíravou krásu, gurmeti využití jeho listů v kuchyni.

Stromek, který pochází ze Středomoří, se sice nemůže pyšnit nápadnými květy, ale zato je díky temně zeleným, lesklým aromatickým listům pohledný po celý rok. Listy vavřínu jsou důležitou součástí mnoha pokrmů – v kuchyni je známe pod názvem bobkový list. V zimě se v úžlabí listů objevují žlutavé svazečky květů. Na samičích rostlinách se později proměňují v bobulovité plody. Ovšem jen tehdy, roste-li v blízkosti samčí protějšek. Při pravidelném zpětném řezu, jakého se dostává rostlinám s tvarovanou korunkou, se však květy netvoří.

Vavřínu se daří na slunci stejně jako v polostínu, ale neměly by na něj přímo dopadat ostré polední paprsky. Pravidelně ho zalévejte, zejména na počátku léta, kdy raší nové listy. Příliš dlouhé výhony zastřihněte a ihned dejte sušit.

Náš tip: Stromkový vavřín si přímo žádá podsázet letničkami. Jelikož však bývá půda v květináči hustě prokořeněná, je nejsnazší umístit letničky po obvodu kmínku ve vlastních květináčích.

Foto: Depositphotos (1)