Jak používat jádro z avokáda
Pecku buď můžete nastrouhat nebo rozmixovat v kuchyňském robotu. Pokud zvolíte variantu strouhat, bude lepší, když necháte pecku několik dní předem uschnout. Získaný prášek pak můžete použít do salátů, smoothies a do celé řady jiných dobrot – jako jsou proteinové koktejly, ovesné kaše, jogurty, ovocné pyré nebo domácí pečivo. Vždy přidávejte okolo poloviny kávové lžičky jemně namletého prášku. Kvůli jeho nahořklé chuti můžete prášek kombinovat s dalšími výraznými dochucovadly. Další skvělou radou je přidat nastrouhanou pecku do guacamole, díky ní zabráníte hnědnutí avokádové dužiny.
Z pecky avokáda si můžete připravit také velmi zdravý čaj. Nejprve pecku oloupejte a vařte ve vodě asi tak 8 minut do změknutí. Vyjměte, nechte vychladnout a pokrájejte ji na malé kousky. Kousky znovu povařte ve 250 ml vody dalších 6-8 minut. Čaj sceďte a ochuťte medem.
Recept na lahodné smoothie z pecky avokáda
2 šálky mandlového mléka
1 šálek mražených borůvek
1,5 středně velké banány
1 avokádové semínko nebo prášek
1 lžíce vanilkového nebo čokoládového prášku
Při přípravě lahodného smoothies se vám bude nejlépe pracovat s čerstvou, ještě vlhkou peckou. Pecku oloupejte a ostrým nožem ji nakrájejte na kousky. Kousky vložte do mixéru spolu s dalšími ingrediencemi. Mixujte na střední výkon asi minutu. Pokud pecka nebyla z příliš zralého avokáda, mixujte o chvíli déle. Dobrou chuť!