Reklama
Ilustrační foto

Pražský koláč

Už pár generací si pro tento tradiční český moučník chodí do pekařství. Ale proč si ho někdy nezkusit udělat doma? Není to nijak složité.

Na 16 kousků  potřebujeme:

Těsto:½ kostky droždí, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 300 ml mléka, 80 g másla, 500 g polohrubé mouky, mouka na vál, 2 lžíce rozpuštěného másla na potření, sůl
Drobenka:50 g pískového cukru, 40 g másla, 50 g hrubé mouky
Krém:1 vanilkový pudink, 4 lžíce pískového cukru, ½ l mléka, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a poloviny mléka necháme v zakryté misce na teplém místě vzejít kvásek.

Na vanilkový krém uvaříme pudink z mléka a cukru dle návodu na obalu. Vychladlý ušleháme s měkkým tvarohem a vanilkovým cukrem.

Ke kvásku přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, rozpuštěné a zchladlé máslo a mouku se solí. Vše zpracujeme na těsto, lehce posypeme moukou a necháme zakryté kynout asi 45 minut. Po vykynutí rozdělíme na dvě části a z obou utvoříme bochánek, který vyválíme na placku o velikosti talíře. Oba koláče potřeme máslem a hojně posypeme drobenkou z cukru, másla a hrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout a podélně rozkrojíme. Spodní díl potřeme krémem a přiklopíme horním dílem. Naplněné koláče necháme vychladit a rozležet.

Foto: Archiv Burdy (1)

Ořechové koláčky s kiwi
Ovocný perník
Kytičkový dort
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Teprve až si uvaříte domácí džem z pokladů ze zahrádky nebo z toho, co jste ...

Osvěžení na letní party: 4 super alkoholické drinky

Osvěžení na letní party: 4 super alkoholické drinky

Zpříjemněte si teplé večery skvělým ovocným drinkem, který zvládnete...

Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi

Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi

Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ říká...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama