Přejít k hlavnímu obsahu

Sladký čas burčáku

Kvasící vinný mošt zvaný burčák je sladký, mírně alkoholický a mocně zdravý – jeho sezona je časově omezená, takže by si ji milovníci tohoto nápoje měli jaksepatří užít.

Nejranější odrůdy vinné révy (Muškát moravský, Irsai Oliver či Veltlínské červené rané, později také Müller Thurgau a Veltlínské zelené) dozrávají už koncem srpna a první týdny v září. Právě proto se nejčastěji zpracovávají na burčák, jehož konzumace je oblíbenou součástí většiny krajových oslav vinobraní. Jde o český unikát – název burčák může nést pouze kvasící mošt z českých hroznů. Nesmí být ředěn vodou a při prodeji musíte být informováni, že jde o skutečný burčák a kdo je jeho výrobcem. Období, kdy se popíjí, je časově omezené proto, že optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu se udrží pouze krátkou dobu. Podle zákona se burčák smí prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Jiné – podobné – nápoje, které však nepocházejí z českých hroznů, jsou ředěny vodou, doslazovány nebo jinak upravovány, se nesmějí prodávat pod názvem burčák.

Pravý burčák má díky přítomnosti kvasinek vysoký obsah vitaminu B, a je tedy nejen chutný, ale také zdraví prospěšný. Blahodárně působí na vlasy, nehty, pokožku, ale i na nervovou soustavu, srdce a cévy. Ale pozor, obsah alkoholu v nápoji je trochu vyšší než u piva, takže to s jeho konzumací nepřehánějte – více než dvě tři skleničky denně zdraví spíše uškodí, než prospějí. Pokud se chcete řídit doporučením starých vinařů, kteří tvrdí, že burčáku máte vypít tolik, kolik vám v těle koluje krve (tedy cca 4–5 litrů), rozdělte si to na celou burčákovou sezonu a nesnažte se to zvládnout za jeden večer.

Více o moravských a českých vínech najdete na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.

Foto: Depositphotos (1)