Přejít k hlavnímu obsahu

Ostrov, kde se zastavil čas

Řecký ostrov Samos je tak malý, že ho za pár hodin objedete autem, a tak velký, že patří k největším v zemi.

Je však mnohem zelenější, i když kamenitá půda a hornatý vápencový střed potvrzují, že opravdu patří k Řecku. Z nejvyššího vrcholku Kerkisu ve výši 1434 m je nádherný výhled na zvlněnou krajinu, tyrkysové moře, vinice, borovicové či olivovníkové háje… Stálý větřík, 300 slunečních dní v roce a přítomnost moře – ideální podmínky pro dovolenou od května do října, ale i pro zeleň. Kromě znamenitého vína, které se kamenitým podložím musí prodrat i dvacet metrů k vodě, tu pěstují skvělé olivy, hrušky, jablka, ořechy či mandle a roste tu šedesát druhů divokých orchidejí… U moře vás čeká jemný písek či oblázky, křišťálová voda, a hlavně klid. Hlava na hlavě není ani na hotelových, turisticky vybavených plážích, natož na těch ostatních, jichž jsou tu stovky! Malebná městečka vás okouzlí chladivými úzkými uličkami, pravoslavné kostely vás ohromí zdobností, staré kláštery a antické památky připomenou kolébku evropské kultury.

VŠICHNI ZNÁMÍ RODÁCI

Připomeňme si jen ty nejslavnější. Bohyně Héra, jíž byl zasvěcen chrám Heraion, či Ezop, autor známých bajek… Jméno matematika Pythagora pak nese město Pythagorio ze 6. stol. př. n. l.  Dalším slavným samoským rodákem je Epikuros, filozof, podle nějž je slast jediným dobrem. Leč onu slast stále vyhledávat přináší strast. A tak ačkoli zřejmě žil jinak, dnes znamená výraz epikurejský život nestřídmé holdování jídlu i vínu.

Nicméně na Samosu by byl věčný hřích nepovolit si aspoň pár epikurejských „drobtů“.  Zavrhněte diety a dejte si výtečný domácí chléb s olivovým olejem, skvělé předkrmy z mořských plodů a zeleniny, kůzlečí a jehněčí maso, čerstvé ryby, ovoce, zeleninu či dezerty ze samoského květového medu z hor a vynikajících mandlí.

Místní víno má označení původu a vyrábí se jen a jen ze slavného samoského muškátu. Mezi ta nejoceňovanější, jež sbírají zlaté medaile na světových soutěžích vín, patří ta nejsladší – třeba Samos Nectar. Stojí tedy za to přivézt si je i domů. Horší to bude třeba s výtečným medem, jehož produkce je nevelká, a s prvotřídním olivovým olejem. Pokud po něm zatoužíte, a to byste měli, kupte si jej přímo u některého z výrobců. U nás ho totiž neseženete, a navíc, kdo může říct, že pije totéž víno jako papež ve Vatikánu? Samos je v dnešním zrychleném světě cosi jako náplast na rozjitřenou a zmítanou duši. Tady se trochu zastavil čas, zastavte se na chvilku i vy.

Kaskádovité vinice drží pohromadě díky kamenným zídkám – pezulám. Víno se tu pěstuje už od hladiny moře, ale to nej nej se rodí v nadmořské výšce 300–600 m. Je to odrůda světově proslulá pro svou vysokou cukernatost a výrazné aroma. U nás je k dostání např. na www.recky-obchod.cz. Bez samoského muškátu by nebyla ani metaxa, jež si v českých srdcích vydobyla výsadní místo. Nejjemnější vinný destilát na světě míchá ten, kdo zná tajemství výroby – 5. Metaxa Master v řadě Kostas Raptis.

JAKO ANTONIUS A KLEOPATRA

Přesně tak si může zamilovaný pár připadat ve chvíli, kdy dorazí kousek za již zmíněné městečko Pythagorio. Právě tam si prý v nádherných antických lázních užíval blahodárných koupelí i jeden z nejznámějších mileneckých párů dějin – chrabrý vojevůdce Antonius a sličná vládkyně Egypta Kleopatra. Jenže jak známo, i jejich pohár štěstí jednou přetekl... Snad coby memento si tedy návštěvníci Samosu vozí domů suvenýr, jemuž se tu říká Pythagorův hrnek. Jakmile totiž přelijete míru na něm vyznačenou, vyteče vám celý obsah ven.

Foto: Depositphotos (1)