Bylinkářské desatero

1. Bylinky sklízejte za pěkného suchého počasí (po dešti aspoň den počkejte, aby oschly).

2. Obsah účinných látek v rostlině od rána stoupá, v poledne vrcholí a pak zase klesá. Sbírejte mezi 10. až 15. hodinou.

3.  Listy (mateřídouška, máta, šalvěj aj.) je nejlépe sbírat těsně před tím, než rostlina rozkvete, když se začnou otevírat první poupata (tehdy je jejich aroma nejvýraznější).

4. Květy (měsíček, sléz, divizna aj.) naopak trhejte teprve tehdy, až naplno rozkvetou.

5. Chovejte se šetrně. Rostliny buď opatrně trhejte (abyste je nevytáhli i s kořenem), nebo je uřízněte kousek nad zemí. Nikdy na daném místě nevysbírejte všechno!

6.  Sbírejte radši menší množství, jež stačíte ihned zpracovat. Pomačkané, polámané a povadlé bylinky ztrácejí na kvalitě.

7. Vybírejte si jen ta místa, kde bylinky nejsou znečištěny prachem, hnojením nebo jinými škodlivinami (nikdy nesbírejte rostliny poblíž silnic). Před sušením je nemyjte, ztrácejí tím na hodnotě.

8.  Používejte vzdušné nádoby, do nichž lze bylinky volně skládat – nejlepší je použít proutěný košík.

9. Bylinky sušte na vzdušném, teplém, suchém a stinném místě. Nikdy na přímém slunci a při teplotě vyšší než 40 °C.

10. Sušené bylinky uchovávejte v dobře uzavíratelných skleněných či keramických nádobách a rozdrťte je až těsně před použitím, jsou aromatičtější.

Náš tip: Vše důležité o účincích, pěstování, sklizni, uchovávání a využití rostlin pro léčitelství, kosmetiku i v kuchyni se dozvíte z knížky Claudie a Josefa A. Holzerových a Jense Kalkhofa Království bylinek v permakulturní zahradě (www.alman.cz).

Foto: www.alman.cz (1)

@svetzeny