Přejít k hlavnímu obsahu

Zažeňte chmury po francouzsku: pohodou a dobrým jídlem!

Podzimní dny rozzáří a případné stesky a smutky zaručeně rozežene dobrá knížka a pochoutky ve francouzském stylu. Tahle kombinace je osvědčená – vyzkoušejte!

* Každou ženu (nejen ty opuštěné) pohladí po duši půvabná knížka Bridget Asherové: Láska v Provenci (www.fortunalibri.cz). Zkuste si to představit – starý kamenný dům, láska, báječní lidé, blahodárné působení staletími vytříbené místní kuchyně… Právě tak vypadá hojení nešťastných duší po provensálsku. Do malého městečka Puyloubier v Provence přijíždí z americké Floridy Heidi a s ní i její sedmiletý syn Abbot. Oba se po svém snaží vyrovnat se ztrátou manžela a otce. S nimi přijíždí i šestnáctiletá neteř Charlotta. V sousedství domu bydlí důvěrná přítelkyně Heidiny rodiny a ta jí odkrývá tajemství jednoho léta, kdy Heidina matka opustila svou rodinu a přijela si sem léčit svou poraněnou duši. Sousedka je navíc  skvělá  kuchařka. Heidi postupně nachází klid a novou lásku mezi vinicemi, levandulí, za vlahých večerů na úpatí magické hory… Součástí románu jsou tradiční delikátní provensálské recepty!

* Speciality z Provence (včetně dárkových košů či poukazů) od medů, marmelád, nugátů a dalších sladkostí přes koření, olivy, hořčice a jiné delikatesy až k vínům, ale také k levanduli, mýdlům a dekoracím můžete nakoupit na webu Mijuji Provence (www.miluju-provence.cz). Najdete zde i řadu receptů na provensálské pokrmy.

mala_laska_v_provenci* Nakupovat exkluzivní francouzské produkty můžete nyní v nově otevřeném butiku francouzské kavárny Amandine (www.cafeamandine.cz) v Praze na Moráni. Součástí široké nabídky potravin jsou denně čerstvé obložené bagety a sladké i slané pečivo. Francouzské delikatesy všeho druhu (včetně dárkových košů) lze nakoupit též na internetu: www.francieprotebe.cz.

* Kurzy vaření Ola Kala v Praze se věnují jak tradiční české kuchyni, tak zahraničním kuchyním. V nabídce nechybí ani lekce francouzských specialit (například 15. 12. se chystá kurz Croissants – plundrové a listové těsto). V atmosférou prosyceném ateliéru vám odborníci prozradí profesionální triky a tipy a kromě toho, že se něco naučíte, se i příjemně pobavíte. Více na www.olakala.cz

Foto: Depositphotos (1), Fortuna Libri (1)