Přejít k hlavnímu obsahu

Vanilkové sušenky od foodblogerky

K přípravě těchto sušenek vám stačí jen pár ingrediencí, které máte zaručeně doma. Hotové jsou raz dva a chutnají skvěle. Hodí se ke kávě i k čaji.

Ingredience:

300 g hladké mouky
150 g změklého másla
1 lžička vanilkové esence
1 vejce
1 uvařený žloutek
100 g moučkového cukru

Postup:

V míse kuchyňského robota (doporučujeme např. KitchenAid) ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto. To potom zabalte do fólie a nechte min. 2 hodiny chladit v ledničce. Vychlazené těsto rozválejte na plát o tloušťce 3–4 mm. Nejlépe mezi dvě fólie, ale pokud se vám těsto stále lepí, můžete použít na podsypání rovněž moučkový cukr.
Jestli použijete embosovaný váleček, tak při posledním válení dostatečně posypte těsto vrstvičkou moučkového cukru a následovně jím přejeďte. Z takto „upraveného“ plátu těsta už jen vykrajujte libovolné tvary podle svých možností – např. formičkami ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Na tento typ těsta můžete samozřejmě použít i razítka.

Snimek_obrazovky_2016-03-22_v_14.33.28

Tvary přeneste na plech vystlaný pečicím papírem (pokud používáte razítka či embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 minut vychladit v ledničce, abyste měli jistotu, že vám vykrájené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby předehřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8–10 minut. Sušenky po upečení přesuňte na mřížku a nechte vychladnout. Potom je můžete lepit nebo spojit podle vlastních představ.

Další práci foodblogerky Lucie Jahelkové můžete najít na blog.kitchenaid.cz.

IMG_8534