Tradiční recept: Svatební koláčky

Na asi 30 koláčků potřebujeme:

Na těsto:500 g polohrubé mouky (2 vrchovaté hrnky), 2 lžíce cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 celé vajíčko (na potření), ½ kostky droždí, 7 lžic oleje, 250 ml vlažného mléka, špetku soli

Na tvarohovou náplň: 1 kelímek tvarohu, 1 žloutek, strouhanou citronovou kůru, 2–3 polévkové lžíce cukru moučky – jinak dle chuti, ½ sáčku vanilkového pudinku v prášku

Na makovou náplň:250 g mletého máku, 50 g džemu, 1,25 dl mléka, 50 g čokolády, 50 g cukru moučky, trošku skořice

Na povidlovou náplň: 1 kelímek povidel, 4–5 polévkových lžic nastrouhaného perníku, 2 polévkové lžíce rumu, cukr moučku – dle chuti

Nejdřív je třeba si připravit omládek neboli kvásek pro sladká těsta. Do hrnku dáme polévkovou lžíci mouky, 1 lžičku cukru, 1 dl vlažného mléka a rozdrobené droždí. Hrnek přikryjeme utěrkou a necháme směs vzejít (cca 10 minut).

V míse smícháme mouku, moučkový a vanilkový cukr, žloutek, olej a špetku soli. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a vše zalijeme zbylým mlékem.

Směs zpracujeme v hladké těsto, které se nelepí ani na stěny mísy, ani na vařečku. Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (cca 45–60 minut).

Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou vytvoříme tak, že všechny suroviny společně ušleháme dohladka. Na makovou dáme umletý mák krátce povařit s mlékem a cukrem. Do horkého rozlámeme čokoládu a necháme ji rozpustit. Až směs trošku zchladne, přidáme džem, dochutíme skořicí a dobře promícháme. Na povidlovou náplň necháme rozehřát povidla, přidáme všechny přísady a dobře promícháme.

Jakmile těsto vykyne, rozdělíme si ho na několik menších částí, z nichž vytvoříme rovnoměrné válce. Z válců pak odkrajujeme stejně velké kousky a tvarujeme je do kuliček.

Kuličky urovnáme na plech pokrytý pečicím papírem a necháme je tam cca ½ hodiny dokynout. Pak v nich uděláme důlky a pomašlujeme je rozšlehaným vejcem.

Nakonec do důlků vkládáme náplně a ještě podle chuti dozdobíme (drobenkou, sekanými ořechy, kouskem mandle, rozinkou apod.).

Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.

Tradiční recepturu nám poskytl Jiří Mikula, pekař z Českého ráje (www.pekarnamikula.cz).

Foto: pekarnamikula.cz (1)

@svetzeny