Přejít k hlavnímu obsahu

Francouzský malinový 
moučník s krémem

Máte chuť na vláčný ovocný moučník, který ale bude lehký jako pírko? Božský malinový moučník vás přenese do slunné Francie a během teplých letních dní vás příjemně osvěží. Doplňte jej hustou zakysanou malinou a užijte si expozi letních chutí!

Na 12 kousků budete potřebovat:

máslo a strouhaný kokos 
na vysypání formy, 
luštěniny (fazole, hrách, cizrna) na zasypání těsta, 1 křehké těsto na koláč (lze koupit v hypermarketu), 200 g mascarpone, 
1 zakysaná smetana, 100 g třtinového cukru, 40 g želatiny, 500 g mražených malin, 1 l malinového džusu

Postup:

1. Koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Formu vyložíme těstem a přesahující okraje ořízneme. Dno těsta propícháme vidličkou a pak na ně položíme o trochu větší kolo papíru na pečení s mírně nastříhanými okraji. Na ten nasypeme suché luštěniny. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova. Potom vysypeme luštěniny, odstraníme papír a necháme korpus vychladnout.
2. Mascarpone vyšleháme se zakysanou smetanou a cukrem do hladkého krému. Podle návodu na obalu připravíme želatinu a polovinu vmícháme do připraveného krému. Naplníme jím korpus, povrch uhladíme a v lednici necháme 1 hodinu ztuhnout.
3. Džus varem zredukujeme na polovinu a necháme trochu zchladnout. Pak do něj vmícháme polovinu druhého sáčku želatiny a zbylou želatinu z krému.
4. Mražené maliny rozložíme na koláč a necháme je mírně povolit při pokojové teplotě. Poté je přelijeme džusem se želatinou. Koláč necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. 

TIP:

Koláč je výborný doplněný hustou zakysanou smetanou.