Není džus jako džus: Jak si správně vybrat

Orientace v nabídce je dost obtížná a v Česku navíc chybí přesné zákonné vymezení, což situaci ještě komplikuje. Nápis na etiketě, že jde o 100% džus, který ještě podpoří reklama typu „tento džus obsahuje šťávu z dvaceti pomerančů“, zní lákavě, ale… 

* V případě 100% džusů z koncentrátu, kterých je na trhu většina, výrobce pomerančovou šťávu nejdřív složitě vysuší a zmrazí, poté zase vodou rozředí a obvykle ještě pasterizuje teplem. Tuto proceduru však většina vitaminů nepřežije, takže pokud je tam výrobce uměle nedodá, pijeme „prázdný“ nápoj. Nemluvě o chuti, která má do přírodní hodně daleko…

* Chcete-li koupit kvalitní, opravdu přírodní šťávu, sledujte pozorně etikety a vyvarujte se těch nápojů, které mají na obalu napsáno, že jde o 100% džus z koncentrátu. Naopak hledejte informaci, že jde o čistou ovocnou šťávu.

* Důležitá je také metoda stabilizace šťávy – pasterizace je obecně méně šetrná, vysokotlaká metoda je šetrnější.

* Nejkvalitnější jsou fresh džusy, tedy čerstvě vymačkané ovocné šťávy. Způsob získání šťávy je maximálně šetrný a žádná konzervace není třeba. Technicky vzato tedy sice jde také o 100% džusy, avšak s přirozeným obsahem přírodních vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Čerstvou šťávu z ovoce si můžete připravit doma, pokud máte odšťavňovač, nebo se na ni stavit ve fresh baru. „V Mangaloo připravujeme všechny nápoje přímo před zákazníkem. Ten tak může sledovat, jaké ovoce do jeho nápoje dáváme, že je vždy čerstvé a že dostane opravdu stoprocentní ovocnou šťávu bez čehokoli jiného. Odpadají tak jakékoli pochybnosti o tom, co zákazník pije,“ vysvětluje přístup Mangaloo jeho spoluzakladatel Michal Kreuter (www.mangaloo.cz).

Foto: mangaloo.cz (1)

@svetzeny