Rozšiřte bylinkovou zahrádku

Alojsie trojlistá, známá také pod názvy lípie citronová nebo verbena citronová, je vynikající bylinka do osvěžujících čajů. Vytrvalá rostlina původem z Jižní Ameriky se u nás pěstuje jako přenosná. Na sušení se sklízejí listy v době před rozkvětem – tedy v červenci. Potřebujete-li menší množství lístků, utrhněte a použijte čerstvé.

* Alojsii příbuzná je lípie sladká (Lippia dulcis). Její listy oplývají jemnou mátovou vůní a obsahují přírodní nekalorické sladidlo. Lípie sladká roste převisle, takže je vynikající rostlinou do závěsných nádob. Na vrcholu léta šíří její hluchavkovité květy svěží medovou vůni.

Náš tip: Při přípravě ledového čaje použijte její listy společně s listy alojsie trojlisté. Přidejte jen malé množství, jinak bude čaj trochu hořký.

* Špičaté, sytě zelené listy druhu Lippia scaberrima uvolňují příjemnou eukalyptovou vůni při sebemenším dotyku. Hodí se k dochucení bylinkových čajů nebo jako ozvláštnění potpourri. Stejně jako alojsie trojlistá vyžadují keříky tohoto druhu s větvemi rostoucími do stran pravidelný tvarovací řez. Provádějte ho nejlépe na podzim, dříve než rostliny přesunete do domu na místo s teplotou okolo 10 °C.

* Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je půvabná stínomilná trvalka, daří se mu však i v prosluněném bylinkovém záhonu s vlhkou a výživnou půdou. Výtažky z kořenů této léčivé rostliny jsou známé svými uvolňujícími a zklidňujícími účinky. Právě teď je možné kozlík vysévat přímo do záhonu. Důležité je vědět, že jeho semena klíčí na světle, a proto se zahrnují jen nepatrnou vrstvou zeminy nebo jemného písku. Po vysetí zeminu přitlačte a opatrně zavlažte.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny