Přejít k hlavnímu obsahu

Lahůdka jménem chřest

Pro někoho je květen měsícem lásky, pro jiného chřestu. Patříte-li ke druhé skupině, máte nejvyšší čas – ještě pořád můžete tuto lahodnou zeleninu vysazovat.

Dříve byla trpělivost pěstitelů vystavena těžké zkoušce – chřest tradičních odrůd, jako je Merry Green, bylo možné sklízet až tři roky po výsadbě. To už dnes nehrozí, sazenice moderních odrůd (například Argente) jsou mohutnějšího vzrůstu a kromě toho byly místo samičích a samčích rostlin vyšlechtěny oboupohlavní a velmi výnosné samčí rostliny, jež můžete ochutnat už v prvním roce po výsadbě, kdy sklizňové období trvá týden až dva. V dalším roce se pak chřest sklízí čtyři týdny a od třetího roku se sklizeň prodlužuje od začátku května do tradičního 24. června. Životnost chřestovny je deset let – pak je potřeba založit na jiném místě nový porost.

ČERSTVÝ JE NEJLEPŠÍ

Tradičně se pěstují bílé, někdy i zelené chřesty. Červené odrůdy jsou u nás zatím téměř neznámé, zatímco třeba v Itálii či ve Francii patří k nejoblíbenějším. Na saláty a předkrmy se využívají syrové stonky, protože vařením ztrácejí lákavou barvu i část chuti. Pěstování na vlastní zahradě se vyplácí – chřest, který se ráno vypichuje, v poledne chutná zvlášť aromaticky.

Chcete-li sklizeň urychlit, můžete záhon zakrýt černou netkanou textilií, která omezuje plevel a umožňuje řízení teploty, jež je pro chřest důležitá. Rostlina začíná rašit teprve při teplotě půdy 12 °C a nejchutnější stonky se získávají při 20 °C. Pokud však teplota stoupá příliš rychle nebo během vývojového období půda vyschne, stonky dřevnatí.

JAK ZALOŽIT CHŘESTOVÝ ZÁHON

Před výsadbou (zhruba v polovině května) zkypřete půdu na dvojnásobek hloubky rýče a zapracujte do ní kompost nebo směs kompostu s hnojem. Pak vyryjte 30 cm hlubokou a 50 cm širokou brázdu a do jejího středu nahrňte kompostovanou zeminu tak, aby tvořila plochou vyvýšeninu. Na ni rozložte kořenový systém rostlin ve vzdálenosti 25–30 cm. Nakonec rostliny přihrňte asi 15 cm vysokou vrstvou zeminy a opatrně zalijte. Chcete-li chřest vysévat, udělejte to na jaře. Po přezimování ve studeném skleníku ho pak příští rok vysaďte na stanoviště.

Foto: Depositphotos (1)