Přejít k hlavnímu obsahu

Jak o Velikonocích uvařit vejce, aby vám letos nepraskla: Objevte metodu s jehlou podle šéfkuchaře

Velikonoce se blíží a brzy se mnoho z nás pustí do malování a dekorování vajec. Než se pustíme do tvoření, bude třeba vejce nejprve uvařit. A právě v této fázi se toho dá pokazit nejvíc. Jak udělat, aby vám letos skořápka při vaření nepraskla? Přečtěte si jednoduché metody a rady šéfkuchaře a foodblogerky. Úspěch zaručen!

Uvařit vejce natvrdo sice běžně nevyžaduje velké znalosti ani zkušenosti. Úplně stačí pohlídat čas, jak dlouho nechat vejce vařit. Jenže pokud chcete vejce dekorovat, musíte postupovat tak, aby vajíčka během varu nepraskla. Na popraskaném vajíčku se obtisky krabatí, špatně se na něj maluje, a navíc se barva dostane do vařeného bílku.

Jak uvařit vejce

Vejce vyndejte z lednice alespoň hodinu předtím, než je budete vařit. Díky tomu budou mít pokojovou teplotu a v horké vodě studená skořápka neutrpí teplotní šok a zůstane neporušená. Ze stejného důvodu vajíčka vložte do chladné vody a nikoliv vroucí. Vodu k varu tedy přiveďte až poté, co do ní vajíčka vložíte.
Na vaření vajec vyberte větší hrnec, ve kterém budou mít vajíčka dostatek prostoru a nebudou do sebe narážet. Vody nalijte tolik, aby dosahovala asi tak centimetr nad skořápku a vajíčka tak byla celá ponořená. Do vody přisypte asi 5 lžic soli a také nalijte lžíci octa. Díky těmto dvěma ingrediencím skořápka během varu nepraskne a žloutek díky octu neztratí svou žlutou barvu. Poté, co voda začne vřít, měřte 7-10 minut. Vejce nevařte déle, žloutek by zezelenal a skořápka by byla náchylnější k popraskání.

Tenhle zázrak se stane s vaším tělem, když budete jíst jedno vejce denně

Vejce patří mezi základní suroviny každé kuchyně. Používáme ho především při vaření a pečení, ale často se jeho konzumaci se strachem o zvýšený cholesterol zbytečně vyhýbáme. Zapomeňte na mýty, vejce totiž mají pro tělo mnoho zdravotních benefitů. Dopřejte si každý den alespoň jedno vejce a brzy to poznáte na svém zdraví i kráse.
svetzeny.cz

Jak poznat zdravé vejce

Abyste měli jistotu, že vaříte pouze čerstvá, zdravá a neporušená vajíčka, použijte osvědčený test, díky němuž si kvalitu jednotlivých kusů můžete ověřit. Každé vejce ponořte do vysoké sklenice s osolenou vodou. Čerstvé vejce klesne ke dnu a položí se. Pokud je vejce staré kolem sedmi dní, vyplave zhruba doprostřed sklenice, starší kusy se budou držet u hladiny. Na velikonoční zdobení se nejvíce doporučují vejce 7 až 10 dní stará, jinak by se koledníkům špatně loupala.

Trik šéfkuchaře, jak zabránit prasknutí skořápky

Aby vám skořápka nepraskla, pomůže, když na širší straně vajíčka uděláte opatrně malý otvor jehlou či špendlíkem. “Tím dojde k perforaci vzduchové buňky a voda se dostane mezi membránu a vajíčko. Protože, jak se vejce vaří, vzduchová bublina se roztahuje a způsobuje praskání skořápky,“ vysvětluje Norma Salazar, šéfkuchařka a instruktorka z Institutu kulinářského vzdělávání.

Toto ovoce by měla jíst každá žena nad 50 let: Pomůže s celulitidou, hubnutím i křečáky

Sladký a šťavnatý ananas je u nás k dostání nejčastěji kolem Vánoc, ale díky jeho skvělým účinkům, byste ho měli konzumovat nejen v zimě, ale po celý rok! Zvláště, jste-li žena nad 50 let. Vedle jeho skvělých zdravotních benefitů je totiž naprostým zázrakem v boji proti celulitidě, křečovým žilám a nadváhou.
svetzeny.cz

Jak na vaření vajec v páře podle foodblogerky

Podle Lisy Steeleové, bloggerky a autorky The Fresh Eggs Daily Cookbook, nemusíte vajíčka dávat přímo do vody, abyste je uvařili. Místo toho naskládejte vejce do košíku a vařte je v páře, dokud neztuhnou. „Výhoda vaření v páře spočívá v tom, že vejce tiše sedí v napařovacím košíku nad vroucí vodou a nenarážejí do sebe volně v hrnci,“ říká. “Teplo je také šetrnější, takže jako bonus navíc nemáte kolem žloutků ten podivný zelený kroužek.” Tato metoda funguje, a díky ní budete mít křehká vařená vejce bez nutnosti se strachovat, že prasknou. Jak na to? Umístěte požadované množství vajec do košíku a ponechte kolem vajec místo pro páru. Koš postavte nad hrnec s trochou vody, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Abyste měli vejce natvrdo, vařte je po dobu 10 až 12 minut. Pomocí kleští opatrně vyjměte vejce z košíku a ponořte je do ledové vody, aby se ochladila.

 

Zdroj článku