Recept: Jahodový dort s glazé z portského vína

Ingredience:

Na korpus: 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 100 g třtinového moučkového cukru, 130 g vychlazeného másla, 1 vejce, špetka soli

Na krém: 50 g maizeny (kukuřičný škrob), 65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu), špetka mořské soli, 300 ml mléka, 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku, 400 g tvarohu (používám plnotučný), kůra z jednoho bio citronu

Na sirup: 750 g jahod, 250 ml Sandeman Porto Ruby, 2 lžíce třtinového cukru

Postup:

1. Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuli kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.

2. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 175 °C). Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečicím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20–25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.

3. Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem.  V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citronovou kůru.

4. Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.

5. Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.

@svetzeny