Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Jahodový dort s glazé z portského vína

Markétu Pavleje ve světě foodblogerů netřeba zdlouhavě představovat. Tahle blogerka roku 2015 pro nás vytvořila lahodný recept na skvělý letní dort.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Ingredience:

Na korpus: 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 100 g třtinového moučkového cukru, 130 g vychlazeného másla, 1 vejce, špetka soli

Na krém: 50 g maizeny (kukuřičný škrob), 65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu), špetka mořské soli, 300 ml mléka, 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku, 400 g tvarohu (používám plnotučný), kůra z jednoho bio citronu

Na sirup: 750 g jahod, 250 ml Sandeman Porto Ruby, 2 lžíce třtinového cukru

Postup:

1. Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuli kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.

2. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 175 °C). Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečicím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20–25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.

3. Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem.  V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citronovou kůru.

4. Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.

5. Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.

×