Přejít k hlavnímu obsahu

Pozdravy ze Středomoří: Minestrone

pro 8 osob:

250 g hrášku, 100 g fazolí fava neboli bobu zahradního, 2 řapíky celeru, 200 g malých cuket,200 g pokrájeného mangoldu, nebo zeleného chřestu, 100 g listového špenátu,2 lžíce panenského olivového oleje,100 g pancetty nebo jiné prorostlé sušené slaniny, nakrájené na kostičky, 1 najemno nakrájená cibule, 2 najemno nakrájené stroužky česneku, 250 g brambor, nakrájených na kostičky asi 1 cm, 2 na kostičky nakrájené mrkve, ¼ na nudličky nakrouhané hlávky kapusty, 1 na plátky nakrájený pórek, 200 g pokrájených zelených fazolek, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2,5 litru horkého vývaru (můžete použít horkou vodu), 250 g vyzrálých rajčat, 100 g těstovin (mušličky, nalámané makarony atd.), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, čerstvě nastrouhaný parmazán nebo jeho hoblinky a panenský olivový olej k podávání

  • Nejdříve si připravte zeleninu. Vyloupejte hrášek, a pokud jsou dost zralé, tak i fazole fava. Jsou-li mladé, pouze luskům odřízněte stopku a špičku a najemno je pokrájejte. Z řapíkatého celeru nožem odloupněte tuhá vlákna v žebrování, pak řapíky nakrájejte.
  • Cuketu krájejte i se slupkou – velmi malé plody na plátky, větší na kostky. Řapíky mangoldu pokrájejte na menší kousky, listy na větší. Baby špenát můžete do polévky hodit rovnou, větší rostliny prodávané na váhu je třeba zbavit tuhých stonků a důkladně omýt, případně nahrubo pokrájet.
  • V hrnci na oleji osmahněte za stálého míchání pancettu. Až zprůhlední, přidejte cibuli i česnek a opékejte asi 3–5 minut doměkka. Vložte kostičky brambor, pokrájenou mrkev a celer, kapustu a pórek a opékejte další 3 minuty, až zelenina začne vonět.
  • Přidejte mangold nebo chřest, špenát, pokrájenou cuketu, fazolky, fazole fava a petrželku.Vše zalijte vývarem nebo vodou a promíchejte. Zatím nesolte, protože pancetta a případný vývar jsou slané. Počkejte, až se chutě rozvinou. Polévku vařte pod pokličkou 10 minut. Mezitím nařízněte rajčata do kříže a zalijte je vroucí vodou. Takto půjdou dobře loupat. Spařená rajčata vyjměte, zchlaďte, oloupejte a pokrájejte na kostky.
  • Do polévky vsypte rajčata a přidejte těstoviny. Vařte dalších asi 10 minut – zelenina a těstoviny by měly změknout. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání pokapejte na talíři olejem a posypejte parmazánem.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SVĚT ŽENY!