Reklama
Autor: Remoska ®

Staročeský mazanec

Trávíte Velikonoce na chatě a nemáte tam troubu? Nevadí! V tradiční české remosce se vám bochánek povede dokonale. A navíc díky nízké spotřebě energie ušetříte peníze i životní prostředí.

Potřebujeme:3 žloutky, 90 g cukru, 105 g másla nebo rostlinného tuku, 380 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 42 g droždí, hrst rozinek, hrst kandovaného ovoce či ovocné kůry, hrst oloupaných nasekaných mandlí, citronovou kůru, 1 vejce na potření, špetku muškátového květu, špetku soli

Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké, hutné těsto, které se nelepí na mísu. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až zvětší přibližně dvakrát objem. Pak na pomoučněném vále znovu propracujeme, přidáme omyté a okapané rozinky a kandované ovoce a z těsta vytvarujeme bochánek. Teflonovou remosku vyložíme papírem na pečení, na něj opatrně umístíme mazanec a ještě ho necháme asi 20 minut v teple kynout. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme asi 25 minut. Poté remosku vypneme a bochánek v ní necháme ještě chvíli dojít.

TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Teprve až si uvaříte domácí džem z pokladů ze zahrádky nebo z toho, co jste ...

Osvěžení na letní party: 4 super alkoholické drinky

Osvěžení na letní party: 4 super alkoholické drinky

Zpříjemněte si teplé večery skvělým ovocným drinkem, který zvládnete...

Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi

Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi

Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ říká...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama