Reklama
Ilustrační foto

Vsaďte na řepkovou kvalitu

Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což je velká škoda.

„Ačkoli bylo u řepky za posledních pětatřicet let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ říká doc. ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin. „Přitom současné odrůdy řepky, z nichž se vyrábí, jsou kvalitativně výrazně lepší než dřívější (tzv. erukové) odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové (tzv. dvounulové) odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“ Kvalita řepkového oleje je naprosto srovnatelná s olejem olivovým, který je obecně považován za nejzdravější. Přitom cenově je výrazně dostupnější a pro mnoho lidí i chutnější – ne každému totiž specifické aroma olivového oleje vyhovuje. Řepkový olej má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni a našemu zdraví výrazně prospívá.

„Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového oleje za den,“ dodává RNDr. Suchánek.

Foto: Depositphotos (1)

Na stopě octům
Nebojte se vajec
Bez pánve to nejde
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Jak letos s dětmi oslavit první červen? Zkuste si na Den dětí něco společně uvařit. Je libo ...

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Neseďte doma, tam na vás zážitky nečekají. Víme, kam stojí za to, ...

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Krásně voní, léčí a pomáhají při mnoha neduzích. Je škoda z nich dělat jen čaj. Výborně totiž ...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama