Reklama
Ilustrační foto

Vsaďte na řepkovou kvalitu

Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což je velká škoda.

„Ačkoli bylo u řepky za posledních pětatřicet let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ říká doc. ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin. „Přitom současné odrůdy řepky, z nichž se vyrábí, jsou kvalitativně výrazně lepší než dřívější (tzv. erukové) odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové (tzv. dvounulové) odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“ Kvalita řepkového oleje je naprosto srovnatelná s olejem olivovým, který je obecně považován za nejzdravější. Přitom cenově je výrazně dostupnější a pro mnoho lidí i chutnější – ne každému totiž specifické aroma olivového oleje vyhovuje. Řepkový olej má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni a našemu zdraví výrazně prospívá.

„Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového oleje za den,“ dodává RNDr. Suchánek.

Foto: Depositphotos (1)

Na stopě octům
Nebojte se vajec
Bez pánve to nejde
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Nepotřebujete mít napečeno dvacet druhů cukroví, ale přesto chcete své ...

Blahodárný mrkvový sirup

Blahodárný mrkvový sirup

V období chřipek a nachlazení se snažíme pro naše zdraví dělat maximum, ...

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Jsou sladká, voňavá, snadno dostupná a především levná. Jablka ...

Školní svačiny jednoduše a originálně

Školní svačiny jednoduše a originálně

Zpříjemněte svým dětičkám den ve škole tou nejlepší svačinou. ...

Tři polohy, které zaručí skvělý sex

Tři polohy, které zaručí skvělý sex

I bez akrobatických poloh si můžete užít úchvatný sex. Vsaďte ...

15 super dárků, které potěší každou ženu

15 super dárků, které potěší každou ženu

Vánoce se blíží. Podívejte se na naše tipy. Jsou stylové, moc ...

Fotogalerie: Tyto večírkové outfity v sametu musíte mít

Fotogalerie: Tyto večírkové outfity v sametu musíte mít

Snad žádný měsíc v roce není opředen tak slavnostní atmosférou jako ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama