Reklama
Ilustrační foto

Vsaďte na řepkovou kvalitu

Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což je velká škoda.

„Ačkoli bylo u řepky za posledních pětatřicet let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ říká doc. ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin. „Přitom současné odrůdy řepky, z nichž se vyrábí, jsou kvalitativně výrazně lepší než dřívější (tzv. erukové) odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové (tzv. dvounulové) odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“ Kvalita řepkového oleje je naprosto srovnatelná s olejem olivovým, který je obecně považován za nejzdravější. Přitom cenově je výrazně dostupnější a pro mnoho lidí i chutnější – ne každému totiž specifické aroma olivového oleje vyhovuje. Řepkový olej má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni a našemu zdraví výrazně prospívá.

„Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového oleje za den,“ dodává RNDr. Suchánek.

Foto: Depositphotos (1)

Na stopě octům
Nebojte se vajec
Bez pánve to nejde
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Krásně voní, léčí a pomáhají při mnoha neduzích. Je škoda z nich dělat jen čaj. Výborně totiž ...

Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Každý Čech ročně vyhodí 170 kg jídla. Také vám to připadá jako ...

Kliknout a vařit: Největší e-shopy s potravinami u nás

Kliknout a vařit: Největší e-shopy s potravinami u nás

Nakupujte z pohodlí domova! Stačí si otevřít jakýkoli e-shop, vybrat potraviny a ...

Tak proto pečeme perníkové domečky!

Tak proto pečeme perníkové domečky!

Poděkujte bratřím Grimmům a jejich kanibalské čarodějce.

Tři dny volna kvůli menstruaci. V Itálii navrhují zákon pro pracující ženy

Tři dny volna kvůli menstruaci. V Itálii navrhují zákon pro pracující ženy

Italský parlament začal jednat o návrhu zákona, který by v případě ...

Zase ty alergie... Jak se jich zbavit?

Zase ty alergie... Jak se jich zbavit?

Pokud trpíte astmatem nebo některou z alergií, nemusí být ani v jarním ...

Neplýtvejte vodou! Ušetříte tisíce korun i přírodu.

Neplýtvejte vodou! Ušetříte tisíce korun i přírodu.

Šetřit vodou se vyplatí. Ročně tak můžete získat tisíce korun a zároveň ...

Francouzi vycvičili psy, kteří vyčmuchali pacientky s rakovinou prsu

Francouzi vycvičili psy, kteří vyčmuchali pacientky s rakovinou prsu

Revoluce v medicíně? Tým francouzských vědců naučil německé ovčáky ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama