Přejít k hlavnímu obsahu

Diabetiků přibývá. Změňte životní styl!

Počet pacientů s cukrovkou stále roste, ale kdo jí včas předchází, nemusí se s ní setkat. Hladinu krevního cukru totiž lze ovlivnit životním stylem.

Dlouhou dobu nezpůsobuje žádné problémy a nebolí – zákeřnost diabetu spočívá v tom, že první symptomy jako únava nebo časté močení se objevují velmi pozdě. Proto jsou tak důležité preventivní prohlídky u praktického lékaře, ale ještě důležitější je žít tak, aby se diabetes vůbec nerozvinul. Při neléčené cukrovce totiž hrozí srdeční infarkt, mrtvice nebo dokonce amputace. Nejčastější příčinou úmrtí téměř poloviny nemocných jsou právě problémy s kardiovaskulárním systémem. K dnešnímu dni je v Česku 1 000 000 diabetiků, což je nový smutný rekord u nás.

Vyhněte se sacharidům

Přitom by se této diagnóze dalo ve většině případů vyhnout díky zdravějšímu životnímu stylu. A to proto, že zhruba u 90 procent postižených se jedná o takzvaný diabetes 2. typu. Ten je sice geneticky podmíněný, přesto jeho propuknutí podporují nadváha, nedostatek pohybu a vysoce kalorická strava. Což je zároveň dobrá zpráva, protože to znamená, že právě tyto skutečnosti můžeme ovlivnit.

Nejdůležitější je omezit přísun sacharidů, protože ty obzvlášť rychle zvyšují hladinu krevního cukru. V důsledku toho slinivka vylučuje inzulin, který tento zdroj energie transportuje do buněk. Pokud se tak děje často, slinivka se přetíží a nakonec produkci hormonu zcela zastaví a také buňky na něj čím dál hůř reagují. To je moment, kdy vzniká diabetes.

Sacharidy nevězí jen ve sladkostech, chlebíčcích, těstovinách, rýži nebo koláčích, ale také v hotových pokrmech, jako jsou polévky v sáčku nebo pizza. Obecně bychom se většiny průmyslově upravených jídel měli raději vzdát. Ideální je, když se bude náš jídelníček skládat z přirozených kvalitních potravin, jakými jsou ovoce, zelenina, maso, ryby, brambory, luštěniny a podobně. Střevům, zažívání a celkově naší imunitě prospějí také jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky a samozřejmě dostatek vlákniny.

Delší pauzy

Jedna z nejčastějších chyb všedního dne je, že místo pravidelných pokrmů jíme celý den setrvale nějaké pochutiny. Tak snadno ztratíme přehled o denním přísunu kalorií a kromě toho tělo nemá šanci potravu v klidu zpracovat. Mnohem lepší proto je dělat si mezi jídly delší pauzy. Zda budou dvou-, tří- nebo vícehodinové, záleží na každém z nás, protože ne každému vyhovuje totéž. Nicméně, experti se v poslední době přiklánějí k názoru, že jak potenciálním diabetikům, tak diabetikům v první fázi nemoci prospívá, pokud jedí pouze 3x denně. Tělo má dost času potravu zpracovat, a dá se tak udržet nízká hladina inzulinu.

Přesto i lidé, kteří se snaží uvědoměle dohlížet na svou stravu, často padají do cukrové pasti při výběru nápojů. Protože mnozí nevědí, že dokonce stoprocentní, domněle cenné ovocné šťávy často obsahují příliš mnoho fruktózy nebo glukózy. Pro diabetiky jsou tedy bohužel podobně škodlivé jako limonády nebo sladká smoothies. Žízeň proto zahánějte raději minerálkou a bylinkovými čaji. A když už si dáte džus, tak jen ve formě čerstvě vymačkané ovocné šťávy, a ještě ředěný vodou.

Vyhýbejte se stresu

Vnitřní neklid podporuje touhu po sladkém a masytém jídle, protože pokrmy bohaté na kalorie stimulují centrum odměňování a uvolňují zvýšené napětí. Neposlouchejte touhu po koláčích nebo klobásách, ale raději odpočívejte při procházce, neslazené kávě nebo deseti minutách oblíbené hudby! A snažte se omezit stres. Pokud s vámi chutě na sladké opravdu hodně lomcují, zkuste jim předcházet. Budete-li jíst pravidelně a dostatečně spát, pravděpodobně časem nutkání po cukru vymizí. Chuť na sladké také potlačuje chrom (k dostání v lékárně). V potravinách ho v největším množství obsahují celozrnné pečivo, maso, červená řepa, datle, houby, brokolice, lískové oříšky a para ořechy a mléčné výrobky.

Test: Jste v ohrožení?

  • Jste starší 40 let?
    Čím je člověk starší, tím je riziko onemocnění vyšší. Ovšem diabetem trpí stále více mladých lidí.
  • Má některý z členů vaší rodiny diabetes?
    Genetické faktory hrají u diabetu 2. typu velkou roli.
  • Jíte jen zřídka ovoce, zeleninu nebo celozrnné produkty?
    Řada průmyslově zpracovaných potravin obsahuje příliš mnoho tuků a sacharidů, které přispívají ke vzniku cukrovky.
  • Hýbete se méně než půl hodiny denně?
    Již 30 minut pohybové aktivity za den může podle jedné studie nebezpečí cukrovky výrazně snížit.
  • Máte vysoký krevní tlak?
    Zdraví lidé mají krevní tlak pod 130/80 mmHg. Lidé ve stadiu prediabetu mívají lehce zvýšené hodnoty.
  • Máte Body Mass Index (BMI) 30 a více?
    Vypočítá se z hmotnosti (v kg) dělené výškou (v m) na druhou. Na internetu najdete stránky, které vám BMI bezplatně spočítají.
  • Máte obvod pasu vyšší než 88 cm (ženy), resp. 102 cm (muži)?
    Břišní tuk je rizikový faktor!

Vyhodnocení
Pokud jste odpověděli vícekrát než třikrát ano, vyplatí se pohovor s praktickým lékařem, který vám může změřit hladinu krevníhu cukru a poradit. V zásadě byste měli od 35. roku věku chodit každé dva roky na bezplatnou preventivní prohlídku.