Přejít k hlavnímu obsahu

Vědomostní test z dějepisu: Necháte se zaskočit i jednoduchými otázkami z české historie posledních století?

Info ikona
kvíz

Znalost historie patří mezi ušlechtilé vlastnosti a známky sečtělosti. Určitě proto neškodí si základní milníky naší historie pravidelně opakovat, například pomocí jednoduchých testů. Zvládnete odpovědět na všechny jednoduché otázky, nebo se necháte zaskočit?

Info ikona
Praha

1. Kdy vzniklo Československo?

a) 1. ledna 1993

b) 28. října 1918

c) 30. prosince 1922

2. Jak se jmenoval mírový systém, který byl výsledkem konce 1. světové války?

a) marseillský

b) versailleský

c) avignonský

3. Dne 29. září roku 1938 byla podepsána Mnichovská dohoda o přenechání Sudet Německu. Představitelé kterých zemí tuto dohodu podepsali?

a) Německo, Itálie, Francie a Velká Británie

b) Německo, USA, Francie a Velká Británie

c) Německo, Sovětský svaz, Francie a Velká Británie

4. Jak se jmenovali parašutisté, kteří spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha?

a) Jozef Gabčík a Karel Svoboda

b) Jozef Gabčík a Jan Špaček

c) Jozef Gabčík a Jan Kubiš

5. Který den došlo k celkovému osvobození Československa spojeneckými vojsky na sklonku 2. světové války?

a) 31. října 1945

b) 1. ledna 1945

c) 8. května 1945

6. Během vlády komunismu byla při vykonstruovaných politických proces popravena doktorka Milada Horáková, údajně za spiknutí a velezradu. Který rok k popravě došlo?

a) 1950

b)1955

c) 1968

7. Ke které významné události došlo v roce 1990?

a) vznik České a Slovenské republiky

b) vznik České a Slovenské Federativní republiky

c) vznik České a Slovenské unijní republiky

8. Ve kterém roce vstoupila Česká republika do Severoatlantické aliance - NATO?

a) 1998

b) 1999

c) 2000

9. Ve kterém roce vstoupila Česká republika do Evropské unie?

a) 2000

b) 2002

c) 2004

10. Ve kterém roce byly otevřeny vnitřní hranice států Evropské unie a zároveň tak byly zrušeny kontroly mezi členy uskupení, kdy bylo umožněno neomezené cestování v rámci EU?

a) 2005

b) 2006

c) 2007

Info ikona
Karlův most

Výsledky

Správné odpovědi: 1B, 2B, 3A, 4C, 5C, 6A, 7B, 8B, 9C, 10C

0-1 chyba: Skvělé! Je vidět, že vás tento jednoduchý test nemohl v žádném případě zaskočit! Znáte všechna důležitá data posledních století.

2-3 chyby: Velmi dobré! Možná jste se jen přehlédli nebo spletli v číslici roku. Chyby dělá každý, ale nejdůležitější milníky naší historie ze současného a předchozího století máte v malíku!

4-5 chyb: Není to nejhorší! Dějepis asi na škole nepatřil k vašim oblíbeným předmětům. Možná si však jen nepamatujete přesně letopočty či přesná data, ale o významných událostech máte přehled. Koneckonců ve škole byste stále dostali za 3!

6 a více chyb: Běda! Na historické události raději s přáteli nezavádějte řeč. Pokud vás i přesto historie posledních dvou století zajímá, určitě nebude od věci si pustit alespoň nějaký dokument či přečíst zajímavou encyklopedii! Historie umí být velmi poutavá a zajímavá.

Zdroj: Studenta