Reklama
Recept: Králík na víně po italsku

Recept: Králík na víně po italsku

Králík patří do české kuchyně asi stejně neodmyslitelně jako vajíčka k Velikonocům. Pokud ale chcete vyměnit českou smetanovou klasiku za něco o trochu lehčího a modernějšího, zkuste ochutnat jeho verzi po italsku. V té nechybí červené víno, rozmarýn a olivový olej. U králíka navíc máte vždy jistotu jemného masa.

Králík patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Svoji oblibu si získal především díky jemnému, lehce stravitelnému masu, které je libové, málo tučné a obsahuje také poměrně nízké množství cholesterolu. Ačkoli se na něj málem začalo zapomínat, v posledních letech se stále častěji vrací do menu restaurací a v kombinaci s rozmarýnem se stane hitem i vaší kuchyně.

Ingredience:

králík naporcovaný na 6–8 ks
500 ml červeného vína
kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)
60 ml červeného vinného octa
4–5 lžic cukru
1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
60 g hladké mouky
15 stroužků česneku
70–100 g másla
rozmarýn
bobkový list, nejlépe čerstvý
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Nejdříve rozehřejte troubu na 160 °C. V menší misce smíchejte červené víno, vinný ocet a cukr. Naporcovaného králíka osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V hlubší pánvi rozehřejte olej a připravené maso spolu se stroužky česneku a na středním plamenu restujte dohněda.

2. Připravte si litinový hrnec a králíka spolu s česnekem odstavte. Na pánev se šťávou z králíka přidejte rajčatový protlak a minutku restujte. Po částech přilévejte vinnou směs, vždy ale počkejte, než se vypaří alkohol. Přidejte vývar, promíchejte a nakonec šťávou zalejte odstaveného králíka.

3. Králík by měl být ponořený alespoň ze tří čtvrtin. Pak už stačí přidat bobkový list s rozmarýnem a maso asi hodinu nechat dusit v troubě. Hotového králíka snadno poznáte v momentě, kdy jde lehce od kosti. Maso vyndejte a nechte bokem přikryté pokličkou. Omáčku samotnou ještě na závěr zredukujte na vysokém plamenu, dochuťte a přidejte nakrájené máslo, které jí dodá lesk a tu pravou konzistenci. Králíka podávejte zdobeného bylinkami, skvěle se k němu hodí například polenta nebo noky.

Další skvělé recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.

Zase králík! Aneb 30 nejvtipnějších hlášek z českých komedií
Hubnutí po čtyřicítce: 5 tipů, jak lehce shodit nabraná kila
Kliknout a vařit: Největší e-shopy s potravinami u nás
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Co dobrého zakousnout k vínu? Samozřejmě, že toto dilema můžete řešit ...

Recept: Zapečené brambory s kroupami

Recept: Zapečené brambory s kroupami

Jídla připravovaná z brambor jsou většinou snadná, chutná a neutratíte...

Recept: Dýňová polévka s chilli

Recept: Dýňová polévka s chilli

Dýně jsou každoročním hitem podzimu. Polévka z téhle sezónní zeleniny...

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Fotogalerie: Porovnejte proměny českých celebrit se zahraničními originály

Fotogalerie: Porovnejte proměny českých celebrit se zahraničními originály

Letošní kalendář Proměny je na světě! Tentokrát na téma hvězdy ...

Rychlá zpověď: Co miluje Daniela Peštová?

Rychlá zpověď: Co miluje Daniela Peštová?

V modelingu je už dvacet let. Focení a móda ji ale stále baví. Prý víc ...

Nečervenejte se u komplimentů. Naučte se je přijmout!

Nečervenejte se u komplimentů. Naučte se je přijmout!

Umět přijmout pochvalu vám dost možná vůbec nemusí připadat důležité, ale je. ...

Peníze. I ty by měly být ve vztahu velké téma

Peníze. I ty by měly být ve vztahu velké téma

Jste spolu už pár let, milujete se, možná máte i společné koníčky a před ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama