Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Kandovaná citrusová kůra

Řekněte kupovaných chemických cukrovinkám sbohem. Udělejte pro děti vlastní ze zbylé citrusové kůry.

Doba přípravy: 1 hodina a 40 minut

Ingredience:

3 citrony / 2 pomeranče / 2 grapefruity
asi 8 hrnků studené vody
asi 2 hrnky krystalového cukru

Postup:

Oloupejte vámi vybrané citrusy. Jejich kůru nakrájejte tak, aby nebyla příliš dlouhá (celý obvod citrusu není vhodný), ani příliš široká.

Připravte si malou pánev. Naplňte ji vodou (asi tři hrnky), přiveďte k varu a spolu s kůrou vařte asi 5 minut. Vodu slijte, nahraďte ji novou (asi tři hrnky) a znovu s citrusy vařte asi 30 minut. Pracujete-li s grapefruitovou kůrou, vařte déle, aby ztratila svou hořkou chuť.

Smíchejte cukr s dvěma hrnky vody. Tu již bez citrusů znovu přiveďte k varu a vařte dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte kůru a vařte dalších 30 minut, dokud citrusy nezesvětlají a nezměknou. Nechte chvíli odležet a pak dejte kousky ještě na asi 10 minut vyschnout do trouby. Takto připravená kandovaná kůra vám vydrží 6–8 týdnů.

Foto: taste.com.au