Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Jahodovo-smetanový dort

Kdy jindy vyzkoušet tenhle báječný recept než teď, když je všude tolik jahod.

Doba přípravy: 55 min. Doba pečení: 20 min.

Ingredience:

100 g hořké čokolády
300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť (pokojová teplota)
300 g cukru krupice
6 vajec
300 g polohrubé mouky
100 g mletých ​​lískových oříšků
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
150 ml mléka
300 g smetanového sýra
50 g moučkového cukru
400 ml smetany
2 lžičky vanilkového cukru
500 g jahod (pokud možno menších)
papír na pečení

Postup:

Pro přípravu jahodového dortu si předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech si vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a společně s tukem je nechte rozpustit v hrnci na mírném ohni.

Cukr a vejce vyšlehejte pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimíchávejte směs čokolády a rostlinného tuku.

Do mísy, ve které máte směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli, přilévejte za stálého míchání mléko, dokud se nevytvoří těsto. Na připravený plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a umístěte ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové si můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.

Smetanový sýr a moučkový cukr si vyšlehejte do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte elektrickým ručním mixérem a postupně přidávejte krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň nechte vychladnout v ledničce. Mezitím si očistěte jahody a odkrojte slabé plátky a zbytek jahod nechte vcelku.

Vychladnuté těsto rozkrojte na dvě stejně velké plochy. Se zdobičkou naplněnou krémem budete tvořit rovnoměrné kuličky na první korpus, nechte si cca 2 cm okraje, aby vám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládejte plátky připravených jahod.

Na vrch prvního již ozdobeného korpusu přiložte druhý a ozdobte ho stejným způsobem již bez okrajů a zdobte většími kusy jahod. Dort nechte vychladit v ledničce. Nakonec nakrájejte na menší kousky a podávejte jako jahodové řezy.

Snimek_obrazovky_2016-07-18_v_13.48.50_copy