Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Cibulový koláč

Oživte u vás doma tuhle francouzskou klasiku. Za pár korun vykouzlíte skvělou delikatesu, která se pak stane součástí domácí kuchyně.

Doba přípravy: 55 minut + doba pečení: 35 minut

Ingredience:

400 g polohrubé mouky
1 balení sušeného droždí
200 ml polotučného mléka
375 g rostlinného tuku Hera Máslová příchuť
1 špetka cukru
5 vajec
1000 g cibule
100 g kostek slaniny
2 jablka
200 g zakysané smetany
kajenský pepř, sůl, muškátový oříšek

Postup:

1. Smíchejte mouku a sušené droždí do mísy. Ohřejte mléko a rozehřejte v něm 100 g Hery, špetku cukru a soli. Přidejte vejce a vypracujte z přísad hladké těsto. Přikryjte těsto vlhkým hadříkem a nechte kynout asi 30 minut na teplém místě.

2. Oloupejte cibuli a polovinu nakrájejte na tenké kroužky. Rozpusťte 25 g Hery v hrnci, přidejte cibuli a osmahněte na mírném ohni se slaninou. Nechte vychladnout.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Umyjte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plech vymažte tukem. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu a vložte do formy.

4. Smíchejte 250 g rostlinného tuku Hera, 4 vejce, sůl, kajenský pepř a muškátový oříšek. Vmíchejte do cibule se slaninou, přidejte jablka a cibuli a směsí vyplňte formu. Cibulový koláč pečte dozlatova asi 35 minut v předehřáté troubě. Podávejte teplé.