Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Bezlepkový celozrnný chléb

Bez lepku neznamená bez chuti. Naopak, bezlepkové jídlo chutná dobře a v mnoha případech předčí i běžné recepty. Upečte si doma zdravější verzi chleba.

Doba přípravy: 2 hodiny a 30 minut

Porce: 12 krajíců

Výživová hodnota: 195 kcal

Úroveň: velmi jednoduché

Ingredience:

110 g kukuřičné mouky
240 g pohankové mouky
150 g rýžové mouky
8 g instantního droždí
2 lžíce lněných semínek
¼ sklenice dýňových semínek
¼ sklenice slunečnicových semínek
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
550–600 ml teplé vody

Postup:

Mouku, droždí, lněné semínko a cukr smíchejte. Přidejte 550 ml vody a smíchejte se suchými přísadami, než budete mít hladkou konzistenci. V případě potřeby přidejte trochu více vody. Přidejte dýňová a slunečnicová semínka a znovu promíchejte všechno dohromady. Pak přikryjte pečivo utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut odležet. Až těsto nakyne, dejte ho na olejem vymazaný plech a nechte znovu odležet po dobu 30 minut. Pečte 50 minut v troubě předehřáté na 220 ˚C, dokud se nepropeče. Poté nechte vychladnout.

Tip redakce: Velký výběr bezlepkových potravin seženete například v obchodech řetězce Tesco.