Reklama
Ilustrační foto

Zeleninová omáčka

Receptů na originální přílohy, jimiž lze ozvláštnit třeba maso zbylé z předchozího dne, není nikdy dost. Tohle je jeden z nich.

Pro 4 osoby potřebujeme:5 oloupaných rajčat, 1 malou cuketu, 1 malý lilek, 1 malou žlutou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 větvičku rozmarýnu, 200 ml horké vody, ½ vaničky zeleninového bujonu v kostce, 120 ml smetany, 2–3 lžičky světlého balzamikového octa, pepř, sůl

Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na větší kousky. Cukety a lilek pečlivě omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Nakrájený lilek dáme do hlubokého talíře, posolíme a necháme asi 15 minut vypotit. Poté zeleninu přendáme do síta, propláchneme vodou a dáme okapat. Mezitím rozkrojíme papriku, vyřízneme jádřinec, lusk omyjeme  a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem krátce osmahneme. Pak přisypeme ostatní zeleninu, přidáme omytou větvičku rozmarýnu a vše promícháme. Bujon rozmícháme v horké vodě a zalijeme jím zeleninu. Nakonec přilijeme zbylý olej, směs osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí na mírném ohni asi 35 minut.

Z kastrolu sejmeme poklici. Zeleninovou směs zjemníme smetanou, dobře promícháme, prohřejeme a vyjmeme rozmarýn. Omáčku ochutíme trochou octa a podáváme k masovým pečením. Pokud bude omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.

Foto: Archiv Burdy (1)

Bulharská domácí polévka
Vejce pod sklem
Jehněčí kotlety s rozmarýnem
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Teprve až si uvaříte domácí džem z pokladů ze zahrádky nebo z toho, co jste ...

Osvěžení na letní party: 4 super alkoholické drinky

Osvěžení na letní party: 4 super alkoholické drinky

Zpříjemněte si teplé večery skvělým ovocným drinkem, který zvládnete...

Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi

Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi

Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ říká...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama