Reklama
Ilustrační foto

Zeleninová omáčka

Receptů na originální přílohy, jimiž lze ozvláštnit třeba maso zbylé z předchozího dne, není nikdy dost. Tohle je jeden z nich.

Pro 4 osoby potřebujeme:5 oloupaných rajčat, 1 malou cuketu, 1 malý lilek, 1 malou žlutou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 větvičku rozmarýnu, 200 ml horké vody, ½ vaničky zeleninového bujonu v kostce, 120 ml smetany, 2–3 lžičky světlého balzamikového octa, pepř, sůl

Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na větší kousky. Cukety a lilek pečlivě omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Nakrájený lilek dáme do hlubokého talíře, posolíme a necháme asi 15 minut vypotit. Poté zeleninu přendáme do síta, propláchneme vodou a dáme okapat. Mezitím rozkrojíme papriku, vyřízneme jádřinec, lusk omyjeme  a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem krátce osmahneme. Pak přisypeme ostatní zeleninu, přidáme omytou větvičku rozmarýnu a vše promícháme. Bujon rozmícháme v horké vodě a zalijeme jím zeleninu. Nakonec přilijeme zbylý olej, směs osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí na mírném ohni asi 35 minut.

Z kastrolu sejmeme poklici. Zeleninovou směs zjemníme smetanou, dobře promícháme, prohřejeme a vyjmeme rozmarýn. Omáčku ochutíme trochou octa a podáváme k masovým pečením. Pokud bude omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.

Foto: Archiv Burdy (1)

Bulharská domácí polévka
Vejce pod sklem
Jehněčí kotlety s rozmarýnem
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama