Reklama
Ilustrační foto

Zeleninová omáčka

Receptů na originální přílohy, jimiž lze ozvláštnit třeba maso zbylé z předchozího dne, není nikdy dost. Tohle je jeden z nich.

Pro 4 osoby potřebujeme:5 oloupaných rajčat, 1 malou cuketu, 1 malý lilek, 1 malou žlutou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 větvičku rozmarýnu, 200 ml horké vody, ½ vaničky zeleninového bujonu v kostce, 120 ml smetany, 2–3 lžičky světlého balzamikového octa, pepř, sůl

Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na větší kousky. Cukety a lilek pečlivě omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Nakrájený lilek dáme do hlubokého talíře, posolíme a necháme asi 15 minut vypotit. Poté zeleninu přendáme do síta, propláchneme vodou a dáme okapat. Mezitím rozkrojíme papriku, vyřízneme jádřinec, lusk omyjeme  a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem krátce osmahneme. Pak přisypeme ostatní zeleninu, přidáme omytou větvičku rozmarýnu a vše promícháme. Bujon rozmícháme v horké vodě a zalijeme jím zeleninu. Nakonec přilijeme zbylý olej, směs osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí na mírném ohni asi 35 minut.

Z kastrolu sejmeme poklici. Zeleninovou směs zjemníme smetanou, dobře promícháme, prohřejeme a vyjmeme rozmarýn. Omáčku ochutíme trochou octa a podáváme k masovým pečením. Pokud bude omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.

Foto: Archiv Burdy (1)

Bulharská domácí polévka
Vejce pod sklem
Jehněčí kotlety s rozmarýnem
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Je vám líto, že se prázdniny chýlí ke konci a chvíle ...

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka ...

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také...

Královská radost: William a Kate čekají třetí dítě

Královská radost: William a Kate čekají třetí dítě

Radostná zpráva, že vévodkyně Kate Middleton a její manžel princ William zplodili ...

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

Většina z nás vnímá sex jako symbol společné lásky, akt k ...

 Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Jste unavená, vystresovaná a vaše pleť to těžce odnáší? Nenechte si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama