Krásná Eva Perkausová pro Svět ženy: Nejsem z těch, kdo se rozklepou a rozbrečí
svetzeny.cz
Vlákninová dieta funguje rychle a skvěle! Rozproudí látkovou výměnu, příjemně vás zasytí, prospěje zdraví a ještě navíc zabrání při hubnutí tolik obávanému jo-jo efektu!
Jednoduše nestravitelná nebo jen částečně stravitelná složka potravy. Vláknina prakticky jen projde trávicím systémem a nezatíží nás žádnými kaloriemi. Dlouho byla proto považována za zbytečnou, ale studie už dávno potvrdily opak. Vláknina je cenná pro naši výživu a zejména je prospěšná při hubnutí. Vláknina se vyskytuje prakticky ve všech potravinách rostlinného původu – v bramborách, luštěninách, zelenině, ovoci, obilovinách a výrobcích z nich. Vlákninu dělíme na rozpustnou, která na sebe váže tekutiny, v žaludku nabobtnává a umožňuje nám delší pocit sytosti. Oproti tomu vláknina nerozpustná už sice nebobtná, ale zvětšuje objem tráveniny, a tím urychluje průchod jídla i odpadních látek střevem. Obojí prospívá trávení a obojí má významný vliv na hubnutí. Podle expertů by dospělý člověk měl denně sníst 30 g vlákniny, většina lidí však nezvládne ani 20 gramů. Zvýšit podíl vlákniny ve stravě můžete každodenní konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků (pečiva, rýže, těstovin). Zároveň je potřeba při stravě bohaté na vlákninu denně vypít minimálně dva litry tekutiny, jinak hrozí zácpa.
Začněte den s müsli se sušenými fíky a 1 lžící lněného semínka. Nebo vyzkoušejte zelený shake z 1 neloupaného jablka, 200 ml ovesného mléka, 1 kiwi a 2 jader vlašských ořechů. Mixujte 3 minuty na nejvyšší stupeň rychlosti. Nápoj vás nadlouho zasytí. V poledne a večer si vyberte z našich vzorových receptů bohatých na vlákninu.
Místo Potravina Vláknina / 100 g
✽ Rozpustná vláknina váže enormně mnoho vody a v žaludku nabobtná. Tím jsme rychleji nasyceni a automaticky jíme méně.
✽ Potraviny s obsahem vlákniny je potřeba déle a intenzivněji kousat. To v mozku spustí signály sytosti a utlumí pocit hladu.
✽ Vláknina tělu dodává maximálně 2,5 kalorie na gram. Sacharidy a bílkoviny obsahují 4 kalorie, tuk 9 kalorií v 1 gramu.
✽ Vláknina se stará o pomalý vzestup krevního cukru, takže se vylučuje méně inzulinu. Výsledkem je spálený tuk, který se neukládá v buňkách!
✽ Vláknina ve střevě vytvoří jakousi gelovou vrstvu, a tím tělu ztíží příjem kaloricky bohatých součástí stravy.
Na 4 porce: • 300 g čočky • 1 stroužek česneku • 1 jarní cibulka • 2 rajčata • 2 vejce • 6 lžic špaldové celozrnné mouky • 8 lžic jemných ovesných vloček • sůl • pepř • 1 lžička provensálského koření • 1 špetka kajenského pepře • 6 lžic olivového oleje • 1 svazek petržele • 4 lžíce octa • 1 lžíce hořčice • 1 špetka cukru
1. Čočku vařte 12–15 minut v dvojnásobném množství vody, slijte a nechte vychladnout. Mezitím oloupejte česnek a nasekejte ho stejně jako jarní cibulku. Rajčata nakrájejte na malé kostičky. Spolu s vejci, moukou a ovesnými vločkami vše smíchejte s čočkou. Hmotu hojně okořeňte solí, pepřem, bylinkami a kajenským pepřem. Vytvarujte 8–12 karbanátků.
2 V pánvi zahřejte 2 lžíce oleje a karbanátky v něm po 3–4 kusech pečte asi 5 minut z každé strany dozlatova. 3 Na dip nasekejte petržel najemno. Dobře promíchejte se čtyřmi lžícemi oleje, octem a hořčicí. Osolte, opepřete a přidejte špetku cukru. Nakonec vmíchejte petržel.
Na 1 porci: asi 477 kcal, 1995 kJ