Promotion
Promotion
Promotion

Tato potravina je učiněný zázrak: Dle vědců stačí sníst tři porce denně, abyste zhubli v pase, snížili riziko srdečních chorob a cukrovky

Promotion
Promotion

Tři porce celozrnných potravin denně prospějí vašemu zdraví

Američtí vědci zjistili, že tři porce celozrnných potravin denně dokáží hotové zázraky – pomohou vám zhubnout v pase, snižují krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Jejich konzumací snížíte riziko vzniku srdečních chorob. Studie zkoumala 3100 lidí středního a staršího věku po neuvěřitelných 18 let. Jedna skupina lidí si dopřávala výše zmíněné tři porce celozrnných výrobků denně, zbytek jedl méně než polovinu této porce denně.„Naše zjištění naznačují, že konzumace celozrnných potravin jako součást zdravé výživy je zdraví prospěšná, ale také nám pomáhá udržet si váhu, jak stárneme. Vskutku tato data naznačují, že lidé, kteří jedí více celozrnných výrobků si snadněji udržují hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku v průběhu let“uvedla Nicola McKeown, jedna ze spoluautorek studie. Její kolegyně, Caleigh Sawicki vysvětluje, jak to celé funguje: „Existuje několik důvodů, proč mohou celozrnné výrobky lidem pomáhat udržovat velikost pasu a snižovat nárůst ostatních rizikových faktorů. Přítomnost vlákniny obsažené v celozrnných výrobcích dodá pocit nasycení a hořčík, draslík a antioxidanty mohou přispívat ke snížení krevního tlaku. Zejména rozpustná vláknina může mít příznivý účinek na výkyvy hladiny cukru v krvi po jídle.“

Tmavý chléb
Info ikona

Jak tento limit splnit?

Tři porce mohou být nicneříkající, protože si každý z nás představí jiné množství. Proto uvedeme příklady jídel, která můžete zařadit do jídelníčku, abyste měli optimální denní příjem této potraviny:

  • Tři krajíce celozrnného chleba

  • Šest ovesných placiček

  • Šest rýžových krekrů (ideálně suchých bez sladké polevy)

  • Tři misky celozrnného müsli, kaše nebo křupavých cereálních lupínků

  • Dvě vrchovaté lžíce hnědé rýže

  • Tři vrchovaté lžíce vařených celozrnných těstovin

Snídaně
Info ikona

Další zdravotní benefity konzumace celozrnných potravin

Konzumace celozrnných potravin má i další přínosy pro naše zdraví. Harvardští vědci zjistili, že konzumace jedné a více porcí celozrnných potravin k snídani byla spojena s o 19 % nižším rizikem cukrovky ve srovnání se zkoumanou skupinou, která nekonzumovala ani jednu porci denně. Vědci také porovnávali jednotlivé druhy celozrnných výrobků, nejlepší výsledky měly ovesné vločky, následované otrubami a hnědou rýží a pšeničnými klíčky. „Vyšší konzumace celozrnných potravin včetně celozrnných snídaňových cereálií, ovesných vloček, tmavého chleba, hnědé rýže, otrub a pšeničných klíčků, byla významně spojena s nižším rizikem cukrovky 2. typu,“ píše se v závěru studie. To však nejsou jediné zdravotní benefity, které konzumace celozrnných potravin má. Další studie zjistili, že také snižuje riziko onemocnění se zánětlivými a infekčními příčinami, je prevencí vůči revmatoidní artritidě, dně, astmatu, ulcerózní kolitidě a Crohnově chorobě. Hovoří se také o ochraně vůči kolorektálnímu karcinomu, ale zde ještě nejsou data natolik přesvědčivá, aby z nich šel vyvodit jasný závěr. Průkazný je pozitivní vliv konzumace celozrnných potravin na naše zažívání, je to prevence vůči zácpě a divertikulární chorobě tlustého střeva.


Zdroje: now.tufts.eduacademic.oup.comdailymail.co.ukbmj.comhsph.harvard.edu

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion

Roční předplatné Svět Ženy

Svět ženy
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion