Přejít k hlavnímu obsahu

Jablečný ocet nepatří pouze do kuchyně. Poděkují vám i vaše vlasy

Jablečný ocet pravděpodobně používáte doma v kuchyni nebo při úklidu. Využívá se nejen při redukčních dietách, při úklidu nebo k odstranění vodního kamene, doslova prospěje i vašim vlasům. Přečtěte si, jak jej správně použít, abyste měli krásné a lesklé vlasy.

Jablečný ocet je asi nejvíce podceňovaný vlasový produkt, který máte doma. Vyrábí se kvašením rozdrcených jablek, díky čemuž je nabitý živými kulturami, minerály a kyselinami. Nejen, že je skvělý pro zdraví i štíhlou linii, vysloveně prospívá také vlasům. Dokonale je vyčistí, vyživí, dodává jim lesk a hustotu. Navíc zázračně ozdraví pokožku hlavy, zbaví vás lupů a ze svědivé pokožky odstraní bakterie a plísně.

K čemu se používá jablečný ocet?

Jablečný ocet je podle studie velmi prospěšný lidskému zdraví. Lze ho doporučit třeba jako součást redukční diety. Navozuje pocit sytosti, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, díky čemuž podporuje trávení a urychluje metabolismus. Pokapat jím můžete třeba salát, smoothie nebo dušenou zeleninu v kombinaci s olivovým olejem. Jablečný ocet dokáže udržet správnou hladinu glukózy v krvi a používá se i jako pleťové tonikum nebo jak přísada do koupele. Využijete ho samozřejmě také všude tam, kde byste použili běžný lihový kvasný ocet. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá také při úklidu – např. k omývání dřevěných prkýnek nebo jako náhrada prášku do myčky, k leštění skel a zrcadel, vytírání podlahy, k očistě mikrovlnky, kuchyňské linky, toalety apod.

 

Mohlo by se vám líbit

Geniální trik, jak ušetřit na praní: Stačí použít vychytávky, které máte doma v kuchyni

Připadá vám vyprané prádlo tvrdé, zašedlé nebo dokonce zažloutlé? Zkuste během příštího praní použít místo drahých přípravků z drogerie běžnou kuchyňskou sůl, ocet nebo jedlou sodu. Nejen, že se zbavíte skvrn, ale vaše prádlo bude měkkoučké a bílé jako čerstvě padlý sníh. Ochráníte nejen vaše oblečení, ušetříte i peníze a prospějete životnímu prostředí.
svetzeny.cz

Jablečný ocet pro zdravé a krásné vlasy

Jablečný ocet je skvělý také při mytí vlasů. Pomůže vám zlepšit zdraví pokožky hlavy, posílit vlasy a zvýšit jejich lesk. Je to hlavně proto, že jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou. Právě kyselá látka pomáhá podle vědců snižovat pH a navrátit vlasům rovnováhu a lesk. Potvrzuje to i kadeřnice Martina Odstrčilová ze Studia Marteena "Pro vlasy platí, že čím zásaditější pH, tím více se otevřou šupinky a vlas je "ježatý". Čím kyselejší pH, tím více se šupinky uzavírají a vlas je hladký." Další výhodou je, že je ocet antimikrobiální, a proto je i oblíbeným domácím dezinfekčním prostředkem. Podle dermatologů dokáže ocet zničit bakterie nebo plísně, které způsobují infekce. Jablečný ocet je také bohatý na vitamíny C a B a minerály, které vlasům prospívají.

Jak jablečný ocet použít?

Nejprve smíchejte několik lžic jablečného octa s vodou. Po běžném umytí vlasů šamponem a kondicionérem, vlasy octovou směsí rovnoměrně polijte a vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte několik minut působit a opláchněte. Je-li kyselý zápach pro vás příliš silný, můžete do směsi přimíchat několik kapek esenciálního oleje. Nemusíte mít obavy, zápach v každém případě po opláchnutí vlasů a pokožky hlavy rychle zmizí. Vlasy umývejte jablečným octem několikrát týdně a postupně zvyšujte množství jablečného octa. Používáním jablečného octa dostanete pokožku hlavy zpět do rovnováhy. Pokud byste měli pocit, že se vaše vlasy nebo pokožka hlavy místo zlepšení horší, snižte jeho množství i frekvenci použití. Zabraňte také kontaktu s očima. Pokud dojde ke kontaktu, rychle oči vypláchněte vodou.

Mohlo by se vám líbit

Připravte si účinný čistič plic a průdušek podle našich babiček. Postačí vám pouze 4 suroviny

V chladném období dostávají naše průdušky a plíce dost zabrat. Pomocí těchto přírodních léků jim ulevíte hned při počátečních nesnázích a běžné virozy zaženete do kouta. Stačí vám mít jen 4 běžné suroviny po ruce a zázračný elixír je na stole.
svetzeny.cz

Jak si vyrobit vlastní jablečný ocet doma? Máme recept.

Připravte si:
1 kg jablek z vlastní zahrady nebo v BIO kvalitě
2 litry vody
vhodnou 5litrovou nádobu na kvašení    
plátno, utěrku nebo dětskou plenu

Jablka omyjte ve vodě a zbavte je stopky a bubáka. Nastrouhejte je nahrubo, včetně slupky i vnitřku jablka. Vše vsypte do velké kvasné nádoby. Dva litry vody převařte, nechte vystydnout a nalijte k nastrouhaným jablkům. Sklenici překryjte plátýnkem a upevněte gumičkou. Nechte v temnu při pokojové teplotě zhruba 10 dnů odpočívat. Každé ráno a večer směs promíchejte vařečkou. Po 10 dnech přelijte přes plátno do druhé nádoby. Opět zakryjte plátnem a uložte v temnu na 3 týdny. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, ocet přelijte do malých skleniček. Uchovávejte nejlépe v ledničce.

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz: