Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší podzimní potraviny pro zdraví: Zařaďte do jídelníčku houby, dýně a květák. Čím prospívají našemu tělu a která z nich vám pomůže zhubnout?

Info ikona
Podzim

Podzim se blíží, a tak je načase zaměřit se na potraviny, které posilují náš imunitní systém a jsou zdraví prospěšné, abychom předešli nachlazení i virózám. Tyto sezónní potraviny však nabízejí mnohem víc, které jsou vhodné, pokud hubnete a jaká potravina zlepší váš zrak?

Konzumace hub prospívá imunitnímu systému

Jsme národem houbařů, sbírání hub by se dalo označit za národní sport. Řada lidí, která houby sbírá, je však nejí, což je velká chyba. Houby jsou učiněným pokladem, co se týče zdraví. Jejich konzumaci lze doporučit i lidem, kteří drží dietu, jelikož většinu hmoty tvoří voda, to znamená, že houby obsahují jen velmi málo kalorií. Jsou v nich obsaženy také cenné minerály, vitamíny a živiny. Houby jsou dobrým zdrojem vitamínu D, který je důležitý pro zdraví kostí, dobrý spánek i naši imunitu. Bylo zjištěno, že houby pomáhají „nabudit“ náš imunitní systém k tomu, aby si poradil s cizími tělesy (například viry). Dále jsou bohaté na draslík, tato živina je známá tím, že snižuje negativní dopady sodíku na náš organismus. Rovněž snižuje napětí v cévách, což může pomoci celkově snížit krevní tlak.

Hubnout lze i bez diet: Nezapomínejte na kofein, zázvorovou vodu nebo mátovou žvýkačku

Vyměnit pneumatiky letní za zimní je výhodné jen u auta, na břiše je nechceme v žádném období. Ale co když shazování kil nejde? Jíte zdravě, cvičíte, vyhýbáte se cukrům, a stejně se vás kila drží jako klíště? Příčin může být více, možná někde děláte chybu, a ani o ní nevíte, ale taky za tím může být zpomalený metabolismus. Zkuste jej změnou stravy dostat zase do otáček, ať v prosinci nevypadáte jako Santa Claus.
svetzeny.cz

Dýně vám pomůže zhubnout, zlepší vám zrak a posílí vaši imunitu

Dýně je naprosto ideální součástí každého dietního jídelníčku. Je totiž velmi bohatá na živiny, ale přitom je v ní málo kalorií a obsahuje 94 % vody. Dýně obsahuje spoustu vlákniny, která vás zasytí, také je to dobrý zdroj vitamínu B, který pomáhá metabolizovat tuky, bílkoviny a sacharidy, které se v těle (zejména v oblasti břicha) ukládají jako tuk. Tyto vlastnosti z ní dělají ideální potravinu vhodnou pro všechny, kteří hubnou. Dýně také obsahuje velké množství vitamínu A, který je důležitý pro náš zrak. Studie z roku 2017 publikovaná v časopise Nutrients upozorňuje na to, že nedostatek tohoto vitamínu bývá v některých případech příčinou slepoty. Dýně také obsahuje beta-karoten, který je pro náš zrak velmi prospěšný, jak zjistili vědci důkladnou analýzou celkem 22 studií v roce 2014. Dýně v sobě má hned několik vitamínů, u kterých bylo prokázáno, že posilují imunitu. Jeden z nich už jsme zmínili, vitamín A. Jeho nedostatek může vést k oslabení obranyschopnosti našeho organismu. Vitamín C obsažený v dýni podporuje tvorbu bílých krvinek a vitamín E rovněž napomáhá správné funkci imunitního systému.

Info ikona
Dýně

Vlašské ořechy: Dovedou vám prodloužit život, jaké množství je třeba denně sníst a které další zdravotní benefity mají?

Vlašské ořechy jsou velmi zdravé. Vědecká studie publikovaná harvardskými vědci zjistila, že nám ale dokonce dovedou i prodloužit život. Stačí jíst hrstku této zdravé svačinky denně. Jaké další zdravotní benefity vlašské ořechy mají?
svetzeny.cz

Květák je skvělý zdroj vlákniny a antioxidantů

Stejně jako houby a dýně, i květák je dobré zařadit do dietního jídelníčku. Má v sobě totiž velké množství vlákniny, která vás zasytí. Vláknina je také důležitá pro zdraví našeho žaludku a střev, protože je výživou pro dobré bakterie ve střevech. Konzumace dostatečného množství vlákniny může pomoci předcházet potížím s trávením, zácpě a zánětlivému onemocnění střev. Vědci v současné době zkoumají další zdravotní benefity květáku, některé studie naznačují, že by konzumace květáku mohla snižovat riziko srdečního onemocnění, cukrovky a dokonce i rakoviny. Zejména se v souvislosti s květákem hovoří o prevenci rakoviny prostaty, plic, prsu a tlustého střeva, protože se ukázalo, že květák v sobě má důležité antioxidanty, které by, jak některé studie naznačují, mohly být prevencí výše zmíněných typů rakoviny.

Zdroje: Dietandfitnesstoday, Pubmed, Pubmed, Cleveland Clinic, WebMD, NCBI, Pubmed, Pubmed