Sladcí ochránci zdraví: Co jste určitě nevěděla o banánech a proč si je dopřávat každý den
svetzeny.cz
Ať už je to nadýchaná omeleta, zeleninový salát s vejcem na tvrdo nebo míchaná vajíčka k snídani, řada odborníků se neshoduje, zda je častým příjem vajec zdravý či nikoli. Vejce jsou plné bílkovin a my vám prozradíme, zda je tělu prospěšné, jíst je každý den.
Podle zprávy amerického ministerstva zemědělství z roku 2019 Američané jedí více vajec než kdy jindy: zhruba 279 vajec na osobu po dobu jednoho roku. To v průměru celostátně dělá 95 milionů tuctů vajec. Vejce se zčásti stala základem, protože si na nich mohou pochutnat jedlíci masa, vegetariáni, bezlepkové dietáři a dokonce i paleo a keto jedlíci. Jsou také mimořádně univerzální: Můžete je uvařit na tvrdo , posnídat vejce naměkko , udělat omeletu se solí a pepřem, nebo je přidat do sýrové pomazánky . Možnosti jsou skutečně nekonečné.
Vejce jsou plná základních živin – ale mají také vysoký obsah cholesterolu. Pokud se tedy jedná o jedna jídlo, které jíte denně, odborníci chtějí, abyste věděli o možných účincích, co se stane s vaším tělem, když jíte vejce každý den.
Vejce k snídani rovná se energie na celé dopoledne. Ideální jsou i před ranním cvičením, nebo pokud víte, že se celé dopoledne nestihnete najíst. Díky svému složení živin mohou být vejce skvělým zdrojem energie s pomalým uvolňováním.
Podle odborníků hrají vejce roli při podpoře imunitního systému. Nemusíte snídat každý den misku ovoce, které je plné vitaminů, ale i sacharidů. Vejce jako potravina patří do žebříčku vyvážené stravy. Vejce mají pozoruhodnou koncentraci vitaminu A, D a E, které jsou všechny efektivní pro funkci imunitního systému.
Některé z živin obsažených ve vejcích hrají důležitou roli při udržování vašeho mozku ve výborné kondici. Vejce mají vysoký obsah cholinu, což je látka, která podporuje krátkodobou i dlouhodobou paměť. Mimochodem, vejce obsahují neuvěřitelných 46% doporučené denní dávky vitaminu B12.
Věděli jste, že tyto omega-3 mastné kyseliny mohou nejen snížit riziko srdečních onemocnění , ale také snížit zánět v těle? Odborník na zdravou výživu však říká, že je důležité si uvědomit, že zatímco vejce obsahují protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny , některé odrůdy mají také vysoký obsah prozánětlivých omega-6 mastných kyselin. Zjistit, zda má vejce ideální poměr těchto dvou mastných kyselin, je lepší kupovat vejce, která jsou od slepic, jež jsou ve volném výběhu a správně krmeny.
Vejce jsou slušným zdrojem bílkovin i biotinu – obě látky podporují růst vlasů – takže lze s jistotou říci, že jejich každodenní konzumace vám může pomoci dosáhnout delší a zdravější hřívy.