13–16 hodin: Žlučník
Začíná další „směna“ tenkého střeva. Pokud jste mu posílali jídlo lehce stravitelné, v menších dávkách a s přiměřeným časovým odstupem, zvládá to dobře. V opačném případě vám to dá znát – budete se cítit těžce, unaveně. Právě v odpoledních hodinách se nejvíc projevují „hříchy“ z první části dne.
15–23 hodin: Třídění
Pracuje tlusté střevo. Za pomoci bakterií dokončuje trávení toho, co se do něj přesunulo z tenkého střeva. Vstřebává to, co by ještě tělo mohlo využít – vitaminy, minerály, ale i další látky, jež „nedopatřením“, spíše však spěchem, nebyly vstřebány v tenkém střevu. Úplný „odpad“ pak zahustí (vstřebáním vody) a připraví k odstranění z těla. Proto můžete pocítit nutkání se znovu vyprázdnit (zvláště pokud jste toho během dne snědli hodně). Pokud ne, bude se to v tlustém střevě shromažďovat až do následujícího rána.
18–20 hodin: Večeře
Žaludek je opět aktivní – tento vrchol jeho výkonnosti je však ze všech tří, které během dne má, nejnižší. To znamená, že těžkou večeří ho potrápíte a bude se bránit. Spolu s ním i slinivka a žlučník – co si rozhodně nepřejí, je kombinace tučného jídla s alkoholem, dráždivé pokrmy, větší množství syrové zeleniny, steaky (zvláště polosyrové) z červeného masa aj. Typická západoevropská „společenská“ večeře tedy zrovna moc nevyhovuje.