Harmonogram vašeho trávení! Podívejte se, kdy je nejlepší jíst!

Náš trávicí „jízdní řád“ vychází z předpokladu, že vstáváte cca v 7 a spát jdete zhruba ve 23 hodin. Máte-li to nastaveno jinak, uvedené časy si posuňte. Každopádně jsou však jen orientační (záleží na individuální rychlosti metabolizmu, na kondici jednotlivých orgánů, na celkovém zdravotním stavu apod.). Proto především „naslouchejte hlasu“ svého těla a snažte se mu vyjít vstříc!


5–7 hodin: Probouzení

Ještě dřív než vy se „probouzí“ vaše tlusté střevo a dokončuje trávicí proces. Den tak vlastně začínáte poslední fází trávení (abyste hned po probuzení mohli začít jíst nanovo). Výsledkem je, že máte potřebu se vyprázdnit. Díky gravitaci se toto nutkání zvýší, jakmile vstanete.

7–9 hodin: Čas na snídani 

Žaludek je připraven pracovat – čeká, co mu pošlete dobrého ke zpracování. Při své „ranní směně“ je nejvýkonnější. Jeho nejvýznamnějším úkolem je základní štěpení bílkovin (když to žaludek nezvládne, projdou tělem bez užitku). Začíná též trávení sacharidů a tuků.  

8–13 hodin: Střeva 

Částečně natrávená potrava přechází z žaludku do tenkého střeva, které ji dále zpracovává. Jakmile je hotovo, vstřebají se živiny stěnou střeva do krve. Tato činnost je velmi náročná a může trvat i dost dlouho. Záleží na tom, zda jste jedli lehce, či těžko stravitelné pokrmy, a také v jakém množství.

9–11 hodin: Ostatní 

Začínají intenzivněji pracovat orgány, které vlastnímu trávicímu systému pomáhají: žlučník a slinivka břišní. Pankreas bude v pohotovosti celý den – kromě pankreatické šťávy napomáhající trávení musí produkovat hormony (zejména inzulin a glukagon) podle aktuálního stavu glykemie (hladiny cukru v krvi). Aby příliš „neposkakovala“, volte potraviny s nízkým glykemickým indexem. 

12–14 hodin: Oběd 

Žaludek se dostává do druhého maxima svého denního výkonu – je vhodný čas poslat mu ke zpracování oběd. Neměli byste ho hltat ve spěchu – žaludek k práci potřebuje klid. Každé sousto dobře rozkousejte, ať se lépe tráví.  

13–14 hodin: Siesta 

Žlučník „řeší“ váš oběd – pokud ho vyhodnotí jako nedráždivý, snadno zpracovatelný, ani o něm nebudete vědět. Jestliže ho však něčím potrápíte, ozve se. Také k jeho činnosti je třeba klid – po jídle si aspoň chvíli odpočiňte. Prospějete tím celému trávicímu traktu.

13–16 hodin: Žlučník 

Začíná další „směna“ tenkého střeva. Pokud jste mu posílali jídlo lehce stravitelné, v menších dávkách a s přiměřeným časovým odstupem, zvládá to dobře. V opačném případě vám to dá znát – budete se cítit těžce, unaveně. Právě v odpoledních hodinách se nejvíc projevují „hříchy“ z první části dne.

15–23 hodin: Třídění 

Pracuje tlusté střevo. Za pomoci bakterií dokončuje trávení toho, co se do něj přesunulo z tenkého střeva. Vstřebává to, co by ještě tělo mohlo využít – vitaminy, minerály, ale i další látky, jež „nedopatřením“, spíše však spěchem, nebyly vstřebány v tenkém střevu. Úplný „odpad“ pak zahustí (vstřebáním vody) a připraví k odstranění z těla. Proto můžete pocítit nutkání se znovu vyprázdnit (zvláště pokud jste toho během dne snědli hodně). Pokud ne, bude se to v tlustém střevě shromažďovat až do následujícího rána. 


18–20 hodin: Večeře 

Žaludek je opět aktivní – tento vrchol jeho výkonnosti je však ze všech tří, které během dne má, nejnižší. To znamená, že těžkou večeří ho potrápíte a bude se bránit. Spolu s ním i slinivka a žlučník – co si rozhodně nepřejí, je kombinace tučného jídla s alkoholem, dráždivé pokrmy, větší množství syrové zeleniny, steaky (zvláště polosyrové) z červeného masa aj. Typická západoevropská „společenská“ večeře tedy zrovna moc nevyhovuje.

19–23 hodin: Uzávěrka

Tenké střevo opět v akci. Snaží se zpracovat vše, co jste později odpoledne a večer jedli, aby vám to na noc nezůstalo ležet v žaludku. K tomu však potřebuje čas – zhruba 60–100 minut. Proto je důležité alespoň hodinu (raději však dvě!) před spaním už nic nejíst. Zato vám prospěje čaj (s lžičkou medu zaplaší i hlad), ale vlažný – přibližně v teplotě těla. Usnadní trávení a zklidní sliznice.

23–5 hodin: Odpočinek 

Základní orgány trávicího systému odpočívají. Pokud jim v tom nevhodnou či příliš pozdní večeří bráníte, začnou dělat potíže. Hrozí těžký žaludek, bolesti střev, průjem, zácpa, zvracení, pálení žáhy, žlučníkové záchvaty aj. Potíže zmírní bylinkové čaje – například mátový, opět ne vřelý, ale teplý cca 30–40 stupňů.

0–24 hodin: Nonstop 

V nepřetržitém provozu pracují játra, pro celkový metabolizmus životně důležitý orgán. Ačkoli jsou schopná regenerovat a dokonce se i do určité míry přizpůsobit, pokud je zatěžujete například přemírou alkoholu, jejich schopnosti nejsou neomezené. Berte na ně ohled – když jim totiž dojdou síly a vypovědí vám službu, ocitnete se doslova na prahu smrti. Totéž platí pro slinivku břišní. Potíže se navíc projeví, až když je skoro pozdě.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny