Léčivé lektvary: Příprava a použití

* Odvar

Připravte si ho, když potřebujete získat látky z tvrdých částí, jako jsou kořeny, semena či kůra. Asi 60 g sušené drogy nasypte do 1 litru vroucí vody. Vařte 10 až 15 minut a dalších 15 minut směs ještě nechte „dojít“ na plotně. Pak odvar sceďte a ještě teplý vypijte. Roztok můžete použít i zevně tak, že si ho nalijete do koupele.

Náš tip: Při nachlazení si připravte odvar z borovice. Pijte ho dvakrát denně nebo si ho přilijte do teplé lázně. Léčivé silice vám uvolní dýchací cesty a jako bonus přinesou úlevu i bolavým svalům či kloubům.

* Nálev

Oceníte ho, když potřebujete léčivý nápoj či kloktadlo. Na rozdíl od odvaru se droga nevaří. Přelije se pouze horkou (ne úplně vařící) vodou a nechá se odstát. Bylinkáři ještě doporučují sušené části rostliny před použitím navlhčit, protože se v nich zachovají cenné silice. Důležité je nádobu přikrýt. Na jeden šálek počítejte asi s jednou vrchovatou lžičkou sušených bylinek (zpravidla se používají listy, květy či nať). Nálev se nechá stát, dokud části drogy neklesnou ke dnu. U květů počítejte asi s pěti minutami, listy a nať se louhují bezmála půl hodiny.

Náš tip: Mateřídouška je osvědčená bylinka, která pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a blahodárně působí na klouby, svaly a pokožku. Nálev z mateřídoušky si připravte ze dvou lžiček suché natě s květy a přelijte čtvrtlitrem vařící vody. Nechte 15 minut odstát. Můžete si ho osladit medem. Pijte asi tři šálky denně.

* Macerát

Podstatou je louhování drogy ve studené vodě při běžné pokojové teplotě, a to několik hodin až dní. Poté se výluh scedí přes sítko či bavlněnou látku. Používá se v případě bylin, jejichž léčivé látky jsou citlivé na teplo. Na rozdíl od nálevu či odvaru se macerát lépe uchovává. V uzavřené láhvi v chladničce vám vydrží i dva dny. Užívá se jak vnitřně, tak i zevně do koupelí či na obklady.  

Náš tip: Trápí-li vás zácpa, vsaďte na lněné semínko. Obsahuje velmi účinný sliz, který změkčí stolici. Lžičku semínek zalijte půllitrem studené vody a nechte přes noc vyluhovat. Semínka v nálevu nabobtnají a vytvoří sliz podporující činnost střev.

* Tinktura

Lektvar, pro jehož přípravu je nutný líh, který rozpuští účinné látky, s nimiž si voda neporadí. Tinktury jsou vysoce koncentrované a užívají se ve velmi malém množství. Při dobrém skladování vydrží dlouhou dobu. Tinkturu si připravíte louhováním bylinek v minimálně 40% alkoholu v nádobě z tmavého skla. Po dvou týdnech přeceďte a ponechte v dobře uzavřené lahvi.

Náš tip: Při potížích s bolestmi a otoky kloubů a namoženými svaly oceníte tinkturu z kostivalu. Kořeny této rostliny dobře očistěte a nařežte na drobné kousky. Naplňte jimi láhev z tmavého skla a zalijte pálenkou či jiným destilátem a na dva týdny postavte do tepla.

* Sirup

Jde o koncentrovaný roztok obsahující bylinkové extrakty a cukr, který má v tomto případě konzervační význam. K jejich přípravě budete potřebovat asi půl litru nálevu nebo odvaru z požadované bylinky, k němuž přidáte půl kila hnědého cukru či medu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Pak nechte vychladnout a naplňte do tmavých skleniček, které se dají dobře uzavřít. Skladujte v chladu, ale ne déle než 3  měsíce.

Náš tip: Lékem proti kašli a na léčbu nachlazení je sirup z listů jitrocele. 200 g čerstvých omytých listů natrhejte na kousky a zalijte horkou vodou. Přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Výluh přeceďte, nalijte do nerezového hrnce, přidejte 500 g třtinového cukru a vařte, dokud směs nezhoustne.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny