Přejít k hlavnímu obsahu

Pláčete při krájení cibule? Většina lidí ji krájí špatně. Naučte se tyto triky, které skutečně fungují

Info ikona
krájení cibule

Problém s nepříjemným pálením očí při krájení cibule zná téměř každý. Jeden by si proto pomyslel, že kdykoliv používáte při vaření tuto oblíbenou zeleninu, musíte se smířit se slzavým údolím. To ale není pravda. Nebojte, jde to i jinak. Vyzkoušejte naše triky, díky kterým nakrájíte cibuli raz dva, a riziko podráždění očí od cibule tak snížíte na minimum, nebo se ho dokonce zbavíte úplně.

Cibule je pro naši kuchyň typická. Není se tak čemu divit, že se s ní při vaření setkává většina z nás skoro každý den. Jak ale zamezit nepříjemnému pálení očí a slzení, se kterým se během přípravy oblíbených jídel musíme většinou potýkat? Vyzkoušejte následující triky, které vám pomohou se vyhnout slzám při krájení cibule jednou pro vždy.

Proč při krájení pláčete?

To, že cibule dráždí oči je známý fakt. Proč ale tomu tak je? Krájením se totiž naruší struktura cibule, ze které potom začne vytékat šťáva. Právě z té se začnou uvolňovat do vzduchu sirné plyny, které se po spojení s vlhkostí vzduchu proměňují na propanol, sirovodík a kyselinu sírovou. Ty potom dráždí slzné kanálky v očích. Výsledkem je, že oči z těchto výparů pálí a slzí.

Těsta všeho druhu: Tyhle by měla znát každá hospodyňka

svetzeny.cz

Zapněte digestoř, otevřete okna a zavřete ústa

Abyste zabránila silnému dráždění očí, vyzkoušejte jednoduchou metodu, která spočívá v zapnutí odsávání na digestoři a otevření všech oken v kuchyni. Výpary z cibule budou mít kudy unikat a jejich menší množství bude oči méně dráždit. Pomoci může i to, když během krájení cibule budete mít zavřená ústa, aby se k vám jimi nedostávaly další sirné plyny.

Naostřete nůž a namočte prkénko do octa

Platí, že čím ostřejší nůž budete při krájení cibule používat, tím rychleji vám to půjde, takže budete plakat méně. Navíc je dobré pohlídat také to, aby se vám cibule během krájení co nejméně rozpadala, než se vám povede ji nakrájet do samotných kostiček. Čím méně bude narušena struktura cibule, tím méně dráždivých látek se do vzduchu uvolní. Dalším dobrým způsobem, jak zmírníte pálení očí, je namočit prkénko a nůž do octa. Ocet uvolňované slzotvorné enzymy účinně neutralizuje.

Nevyhazujte, prosím, vymačkané citrony. Povíme vám proč

svetzeny.cz

Vařte vodu a zapalte svíčku nebo hořák

Slzení očí se vyhnete, když před krájením cibule umístíte vedle prkénka zapálenou svíčku nebo v blízkosti cibule zapnete plynový hořák. Plamen zabrání dráždivým látkám z cibule, aby se dostaly do vašich očí. Podobně a stejně účinně funguje i metoda s horkou vodou. Dejte na sporák poblíž prkénka s cibulí hrnec, ve kterém dejte vařit vodu. Vodní pára z hrnce dokáže zachytit i cibulové výpary.

Cibuli dejte do chladu

Jedním z poměrně známých triků, který účinně zmenšuje množství sirnatých plynů uvolňujících se z cibule, je chlazení. Dejte ji proto oloupanou na několik minut do mrazáku. Navíc cibuli je dobré skladovat bez slupky alespoň pár hodin v ledničce. Další možností je už rozkrájenou cibuli znovu pořádně opláchnout pod studenou tekoucí vodou. Oplachování cibule během procesu krájení několikrát zopakujte, dráždivé výpary tak snížíte na minimum. Hodně účinné je i to, když kromě cibule velmi ochladíte také nůž, kterým ji krájíte.

Snižte si vysoký cholesterol potravinami, které máme všichni doma. Jednoduše a levně!

svetzeny.cz