Jak se vyrábí sekt? Příprava omamného nápoje nemá daleko k alchymii

„Základem dobrého sektu je cuvée, tedy mix různých vín dovážených z Moravy,“ začíná s výkladem sklepmistr a vedoucí technolog Josef Švéda. Spolu s dalšími odborníky musí ochutnat vzorky jednotlivých odrůd vín z aktuálního ročníku, což může činit až 50–60 lahví, a vybrat, jaká vína s jakým charakterem použijí.

Pak začíná ta pravá alchymie. Degustační komise pečlivě zkoumá každý vzorek a snaží se namixovat jednotlivé odrůdy ve správném poměru tak, aby vznikla standardní chuť Bohemia Sektu, na kterou jste zvyklá. Avšak dosažení stejného výsledku každý rok není kvůli měnícím se vlastnostem vína úplně jednoduché.

Větší tlak než v pneumatice

Po namíchání vyváženého cuvée se do vína přidávají kvasinky a tirážní likér, což je směs vína a cukru. Vznikne takzvaná tiráž, která se stočí do lahví. Ty se následně uzavřou a uloží se do sklepa, kde startuje nejdůležitější proces – kvašení. „Laicky řečeno to znamená, že kvasinky pak pět až šest týdnů konzumují cukr ve víně a mění ho v alkohol. Současně vzniká také oxid uhličitý,“ vysvětluje technolog. V lahvích se tak utváří obrovský tlak, který zátka musí udržet. A jednoduché to zrovna nemá. Tlak dosahuje hodnoty až sedm atmosfér, zatímco v pneumatikách vašeho auta je tlak jen pouhé tři atmosféry.

Jakmile jsou lahve prokvašeny, stěhují se do chladnějšího sklepa. Kvasinky, které si do této chvíle pochutnávaly na cukru, proměnily na alkohol i jeho poslední zbytky a odumírají. Svou úlohu už splnily. Tiché víno proměnily na sekt.

Odkalování vína aneb nečekaná sprcha ze sektu

Sekty pak „leží na kalech“ a zrají 12, 15, ale také 36 měsíců podle druhu sektu. Je v nich však usazený kvasinkový kal, který se musí setřást a posléze odstranit, aby byl sekt dokonale čirý. Odstranění kvasinek, tedy „odkalení“ sektu, jsme si měli šanci i sami vyzkoušet. Tento proces, který se už dnes dělá automaticky speciálním strojem, se zvědavým návštěvníkům ukazuje pro svoji kuriozitu a zábavnost. Profesionální odkalovač Vratislav Uherek nám naučeným grifem ukazuje způsob, jak zátku bleskurychle odstranit, aby z lahve vylétly jen kvasinky, a ne celý obsah. Zkoušíme si to sami a můžete si domyslet, jak to dopadlo. Sprchu ze sektu člověk nezažije každý den…

F_A05_9477

Hurá do postýlek

Následně přichází finální fáze výroby. Do lahve se přidá expediční likér, což je směs vína, vinného destilátu a cukru. Hrdlo je uzavřeno korkovou zátkou, zajištěno drátěným košíčkem a spokojeně může jít odpočívat do postýlek. Takto něžně se říká ohradovým paletám, kde Bohemia Sekt ještě několik týdnů zraje. Po nalepení etiket a finální kontrole je sekt připravený na vaši oslavu či přivítání nového roku.
Možná že až si příště bouchnete bohemku a necháte, aby vám bublinky příjemně stoupaly do hlavy, tak pocit, že tahle lahev pro vás zrála několik měsíců, váš zážitek ještě umocní.

Foto: Bohemia Sekt (1), Zdeněk Vaiz (2)

@svetzeny