6 kroků, jak se zbavit závislosti na sladkém

Asi by vás překvapilo, kolik sacharidů denně člověk sní. Cukry se totiž schovávají nejen v gumových medvídcích, ale i v pečivu nebo v polotovarech. Máte-li pocit, že se cukrem krmíte příliš často, najděte v sobě sílu se své závislosti zbavit. Pevná vůle ke změně vás vybičuje ke kýženému výsledku.

Krok č. 1: Odhalení cukerných pastí

Udělejte si inventuru potravin, které za celý den sníte. Pro tento účel vám nejlépe poslouží stravovací deník (tabulka se snídaní, obědem, večeří a svačinami, do které zaznamenáte potraviny obsahující cukr, popř. další sladidla).

Krok č. 2 Stanovení reálných cílů

Nesnažte se odstranit z jídelníčku cukr ze dne na den. Ideální bude, když začnete pomalu nahrazovat cukrovinky ovocem, uzeniny masem atd. Zkuste se zcela vyhnout rychlým občerstvením a polotovarům – ty totiž obsahují nejvíce nezdravých látek.

chocolates-491165_960_720

Krok č. 3: Přechod na „zdravější“ cukry

Zdraví prospěšné cukry pomáhají stabilizovat rozvrácené procesy látkové výměny. Například při pečení raději sáhněte po špaldové mouce, amarantové mouce nebo mouce z pšenice dvouzrnky.

Krok č. 4: Seznámení s novými potravinami

Bílkoviny a tuky na rozdíl od cukrů nevyvolávají tak skokový nárůst hladiny krevního cukru a inzulinu. Také tělu dodávají esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny. Zelenina a ovoce navíc obsahují i mnoho vitaminů a minerálních látek.

Krok č. 5: Výběr správného ovoce

Čerstvé ovoce je pro lidský organismus prospěšné, ale obsahuje i fruktózu (ovocný cukr), který tělu neprospívá. K ovoci s nízkým obsahem fruktózy patří například meruňky, ananas, grapefruit, citron, rebarbora, maliny, cukrový meloun nebo kokos.

Krok č. 6: Vyprázdnění zásobáren cukru

Pokud vám sport nic neříká, poslední krok se vám nejspíš nebude líbit. Jenže žádná vedlejší aktivita vám při boji s cukry nepomůže tolik jako pohyb. Pro začátek postačí, když jednou dvakrát týdně vyrazíte na delší procházku nebo ráno běhat.

Tip redakce: Zajímavé informace o cukrech a zdravé slané i sladké recepty najdete také v knize Cukr – rafinovaný jed (vydává Ikar, 192 stran, 299 Kč).

@svetzeny