Lehká večeře? Zapečené plněné cukety a salát s mozzarellou!

Mozzarella je díky své svěží chuti ideální surovinou, ze které vykouzlíte lehké letní saláty. Její plná mléčná chuť vynikne především s čerstvou zeleninou a různými druhy čerstvých bylinek.

Plněná zapečená cuketa

Pro 4 osoby: 4 cukety (každá po 200 g), sůl
Náplň: 3 větší papriky (žlutá a červená), 4 lahůdkové cibulky, 1 svazek ředkviček, 200 g sýra mozzarella light, 3 lžíce najemno nasekaných bylinek, 1 lžíce olivového oleje, drcený barevný pepř

Postup:

1.Cukety omyjeme, osušíme, podélně rozkrojíme a vnitřek vydlabeme. Cukety můžeme z vypouklé strany mírně seříznout, aby se nepřevracely. Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj všechny cukety řezem vzhůru a vnitřky mírně osolíme.
2. Všechnu zeleninu k naplnění cuket omyjeme. Paprikám vyjmeme semeníky, vykrojíme i bílé žebrování a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Lahůdkové cibulky i s natí najemno nasekáme. Ředkvičky nakrájíme rovněž na malé kousky. Sýr slijeme od nálevu a nakrájíme na proužky. Všechnu zeleninu smícháme v míse, mírně ji osolíme, opepříme a vmícháme bylinky. Směsí naplníme cukety, poklademe proužky mozzarelly, pokapeme olejem a zapékáme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut. Vyjmeme a ihned podáváme.

IMG_9396

Krevetový salát s mozzarellou mini

150 g mozzarelly Galbani MINI, 200 g v páře vařených krevet, 1 řapík celeru, 1 hlávka kadeřavého salátu, sůl, olej, červený pepř

Postup:

1. Salát očistěte a operte, položte do servírovací mísy a naaranžujte na něj řádně osušené kuličky mozzarelly mini a horké krevety.

2. Vše posypte jemně nasekaným řapíkatým celerem a ochuťte solí, olivovým olejem a červeným pepřem.

Krevetovy_salat

Salát s tuňákem, mozzarellou a paprikami

200 g mozzarelly Galbani, 50 g rokety (lze použít i rukolu), 50 g čerstvého polníčku, 3 velká rajčata, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě, 1 červená paprika, 50 g kaparů, 6 lístků bazalky, 2 sardele v oleji, 1 polévková lžíce balzamikového octa, sůl, bílý pepř, olej

Postup:

1. Papriku omyjte a osušte a na 15 minut vložte péct do trouby při 180° C. Mezitím si připravte a na plátky nakrájejte rajčata a mozzarellu. Tuňáka z konzervy slijte a nechte okapat. Horkou papriku přendejte do hliníkové misky a přikryjte potravinovou fólií. Nechejte 10 ochladit a pak opatrně z papriky odstraňte slupku a všechna semínka. 
2. Dužinu nakrájejte na tenké proužky a ponechte na pozdější použití. Roketu a polníček důkladně osušte. Vložte do servírovací mísy, do středu mísy umístěte papriku a tuňáka, kolem naskládejte střídavě dílky rajčat a mozzarelly. 
3. V malé misce smíchejte najemno nasekané kapary, sardelky a bazalku. Přidejte špetku soli a bílého pepře, balzamikový ocet a důkladně promíchejte. Poté jednou rukou pomalu přilévejte extra panenský olivový olej a druhou míchejte, až se vytvoří světlá krémová směs. Zálivku použijte na salát podle chuti. 

Tunakovy_salat

@svetzeny