Ideální večeře? Grilovaná žebra, vynikající víno a nápadité chuťovky!

Grilovaná žebra

Pro 4 osoby: 2 očištěná vepřová žebra z pečeně, 6 lžic panenského olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 4 drcené stroužky česneku, 4 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 4 lžíce nasekané čerstvé šalvěje, hrubá sůl a čerstvě mletý pepř, citron rozkrájený na měsíčky k podávání, italský chleba k podávání (např. focaccia)

Postup:

1. Žebra potřeme směsí oleje a citronu, posypeme bylinkami, česnekem, solí a pepřem a všechny přísady řádně vmasírujeme do masa. Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladničky na 2–4 hodiny marinovat.

2. Žebírka vyjmeme z chladničky, položíme na gril, přiklopíme poklopem a za občasného obracení grilujeme zvolna 60–90 minut. Hotová žebírka poznáme tak, že maso lze odtáhnout asi 5 mm od konců kostí. Podáváme s měsíčky citronu a focacciou.

Snimek_obrazovky_2014-06-25_v_17.00.32

Chuťovky z  corbagety 

Na 6 porcí budete potřebovat: 1 kornbagetu, 100 g rajčat, 80 g mozzarelly, 100 g cukety, 60 g česneku, 30 g olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

1. Kornbagetu nakrájíme na silnější kolečka a opečeme na grilu. Stejným způsobem pracujeme i s  rajčaty a cuketou – kolečka by měla mít stejnou velikost jako kolečka bagety. Omytou a osušenou zeleninu posolíme a popepříme a lehce zakápneme olivovým olejem před tím, než ji dáme grilovat.

2. Oloupaný česnek ponoříme do teplého olivového oleje a necháme upéct. Olej nesmí být příliš rozžhavený, jinak hrozí zhořknutí. Po opečení vrstvíme na opečený plátek bagety grilovanou cuketu, mozarellu a rajče. Vše dozdobíme stroužkem pečeného česneku a propíchneme napichovátkem. 

Doporučení Michala Suchánka, hlavního pekaře La Lorraine:

Pro zvýraznění chuti můžeme ještě jednotlivé suroviny kápnout trochu bazalkového pesta, nebo přidat plátek parmazánu.

Snimek_obrazovky_2014-06-25_v_17.02.42
Tip na víno!

Nevyznáte se ve víně, ale ráda byste ochutnala kvalitní bílé, které ale nerozpláče vaši peněženku? Sázkou na jistotu jsou vína z Habánských sklepů. Třeba Savignon je skvělý pro dlouhé letní večery, protože vás jeho světle žlutá barva se zelenkavými odlesky, jemně kořenitá vůně s typickými tóny a svěží, šťavnatá chuť s ovocným charakterem bude bavit ještě dlouho do noci.

HSp_Sg10ps

@svetzeny