Tipy v oblékání, díky kterým budete vypadat štíhlejší i bez cvičení
svetzeny.cz
Některé druhy ovoce a zeleniny mají zvláštní superschopnost, dokážou zpomalit stárnutí nebo třeba zajistit pokožce hezčí barvu než samotný sluneční svit. Přečtěte si, jaké potraviny byste měli pravidelně jíst pro krásnou a zdravě vypadající pleť!
Chtěli byste vypadat stále mladě a svěží? Začněte pleť vyživovat důsledně zevnitř a obohaťte svůj jídelníček o potraviny, které bude vaše pokožka přímo milovat. Pomocí těchto potravin zabráníte jejímu vysušování a scvrkávání se. Pleť se díky nim bude pyšnit zářivou barvou, pružností a mladistvou svěžestí. Vyhlaste válku mdlé, stárnoucí a nezdravě vypadající pokožce pomocí těchto potravin!
Bobuloviny jako jsou maliny, jahody, ostružiny a borůvky umí pohladit naše chuťové buňky, ale také se skvěle postarají o naší pleť. Jsou přímo nacpané antioxidanty, které chrání pokožku před poškozením způsobeným sluncem, stresem a znečištěným životním prostředím. Navíc obsahují modré barvivo antokyanin, který je považován za skutečný elixír mládí, má silný protizánětlivý účinek a zabraňuje ztrátě kolagenu v těle.
Pokud toužíte mít zlatavý nádech pleti jako v létě, sáhněte po mrkvi. Její konzumace prospívá našemu zraku, působí jako prevence proti rakovině, podporuje imunitní systém, předchází kardiovaskulárním onemocněním, ale také je velmi prospěšná i pro krásu. Mrkev je stejně jako bobuloviny doslova nabitá antioxidanty, vitamínem C, vitamínem E a selenem. Díky obsaženým betakarotenům skvěle funguje jako přírodní solárium a usnadňuje opalování. Díky obsahu vitamínu C, mrkev pomáhá produkovat kolagen, který má zásadní význam pro udržení elasticity pokožky. Díky tomu se vám budou pomaleji objevovat vrásky a známky stárnutí.
Avokádo je bohaté na přirozeně se vyskytujících mastné kyseliny, které jsou zásadní pro optimální obnovu pokožky. Díky nim pleť vypadá déle vyhlazeně a mladistvě. Najdete v něm vysoký obsah vitaminu E, který pomáhá zpomalit viditelné projevy stárnutí pleti, a vitamin A zajišťující efektivní obnovu buněk. Kromě pravidelné konzumace avokáda, doporučujeme aplikovat na pleť avokádový olej. Díky jeho regeneračním vlastnostem zmírníte vnější projevy stárnutí.
Para, nebo-li brazilské ořechy, výrazně podporují kvalitu a pružnost pleti, snižují příznaky stárnutí, ale také například podporují snižování hmotnosti, posilují zdraví srdce, imunitu, zlepšují trávicí proces nebo snižují riziko rakoviny. Para ořechy jsou ceněné pro svou krémovou, lahodnou a nasládlou chuť a pro vysoký zdroj vlákniny, omega kyselin (3 a 6), proteinů, vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B9, E, D, železa, vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku, selenu, fosforu, manganu, mědi a zinku. Konzumace těchto ořechů pomáhá vaši pokožku chránit a lépe se vypořádat s působením slunečních paprsků, předcházet vráskám a zamezit poškození kožních buněk.
Jak je dobře známo, okurky tvoří až z 96 procent voda. Díky tomu napomáhají udržovat dostatečnou vlhkost pokožky. Jsou také velmi ceněné pro vysoký obsah minerálů draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a železa a také různých stopových prvků, především síry. Síra je nezbytná pro zdraví kožních buněk, vlasů a nehtů. Okurka také čistí krev od toxických látek a díky vysokému obsahu oxidu křemičitého napomáhá tvorbě kolagenu. Dopřejte si masku z okurkových slupek a uvidíte, že vaše pleť bude během chvilky svěží a hydratovaná.
Rajčata působí díky karotenovému pigmentu lykopenu jako „vnitřní“ opalovací krém, který chrání pokožku před UV zářením, vznikem takzvaných stařeckých skvrn a také před stárnutím. Další výhodou je, že regeneruje a rozjasňuje pleť. Konzumace jednoho kvalitního rajčete denně zajistí potřebný přísun vitaminů A, B, C, E a K, ale také důležitých minerálů, především zinku. Ale pozor, před konzumací rajčata neloupejte, cenný lykopen se nachází právě ve slupce.
Zelený čaj obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Díky polyfenům a tříslovinám se silnými antioxidačními účinky zbavuje tělo přebytečně volných radikálů. Jeho pravidelné popíjení prospívá celému organismu. Výtažky ze zeleného čaje mírní také projevy stárnutí. Pleť uklidňuje, uvolňuje a hydratuje. Díky vynikajícím antioxidačním schopnostem se podílí na stimulaci obnovy kožních buněk, zlepšuje hojení poškozené pokožky, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Zmírňuje také otoky a kruhy pod očima.
Granátová jablka si poslední dobou nachází hodně příznivců, a to nejen kvůli jeho báječné chuti, ale i účinkům na zdraví. Konzumace granátových jablek vám dopomůže také k zářivé a mladistvé pleti. Jsou totiž plná antioxidantů a vitamínů, které zpomalují proces stárnutí buněk. Jako bonus můžete granátová jablka vyzkoušet pro jejich afrodiziakální účinky. Vysoká koncentrace přírodních antioxidantů také skvěle reguluje kožní maz, což je velmi užitečné v prevenci vzniku akné, stejně jako při léčbě ekzému, psoriázy a spálenin. Navíc přispívá ke zvýšení tvorby kolagenu, který potlačuje tvorbu vrásek a prvních příznaků stárnutí.
Čokoláda, ale skutečně jen ta hořká s s obsahem 70-85 % kakaa, je zdraví prospěšná. Obsahuje totiž velké množství flavonoidů, které fungují jako velmi účinné antioxidanty. Ty působí blahodárně na pleť, oběhový systém a chrání pleť před volnými radikály. Čokoládu můžete nahradit kakaovými boby. Společně zabraňují rozkladu kolagenu, dodávají tělu vápník, měď, selen, hořčík, mangan, zinek, železo a vitamíny A, B1, C, D a E.
Další skvělou superpotravinou pro pleť je exotická papája. Jsou v ní obsaženy zejména vitamíny A, B, C, E, K, ale také draslík, vápník, hořčík a fosfor. Kromě nich v papáji najdete antioxidanty i enzym papain, který má výborné protizánětlivé účinky, skvěle působí na suchou a narušenou pokožku, regeneruje ji a navrací jí pružnost a mladistvý vzhled. Pomáhá i při léčbě akné, pupínků a kožních infekcí.
Healthline.com, health.com