Reklama
Autor: Depositphotos

Křupavé drobení

Müsli začal jako první podávat roku 1900 pacientům ve své nemocnici švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner. Šlo o pokrm z obilnin, zejména neupravených ovesných vloček, čerstvého ovoce a zeleniny.

Obliba müsli začala stoupat od šedesátých let 20. století v souvislosti s rostoucím zájmem o zdravou a vegetariánskou stravu. Díky ovesným vločkám, které tvoří základ, je v tomto pokrmu velké množství vlákniny, která prospívá trávení, nezatěžuje organismus a současně vyvolává pocit sytosti, což zvlášť oceníme, pokud se snažíme zhubnout. V kombinaci s přiměřeným množstvím ořechů a sušeného ovoce, které jsou zásobárnou důležitých minerálů a vitaminů, to skutečně bývá dobrá volba. Určitým problémem může být, pokud směs obsahuje také kousky čokolády nebo je nadmíru doslazovaná. Pozor také na zapékané a křupavé müsli, jež je navíc často plné tuků. Takové produkty jsou zpravidla chutnější, štíhlé linii ale zrovna nesvědčí. Faktem je, že nejjednodušší příprava müsli se nabízí právě z některé koupené suché směsi ovesných vloček, kousků různého ovoce, ořechů a semínek. Ty běžně obsahují i jiné obilné vločky, například pšeničné nebo žitné. Předností suchého müsli je, že je lze skladovat po řadu let, jeho příprava je rychlá, stačí je smísit s mlékem nebo jogurtem.

ZKUSTE ORIGINÁL

Původní typ müsli ovšem představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě. Mezi další obvyklé přísady patří kousky nakrájeného nebo strouhaného čerstvého ovoce (jablek, banánů, lesních plodů, hroznů, manga), dále sušené ovoce, mléčné výrobky (jogurt, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, skořice a med. K této přípravě se ale nehodí čerstvé mléko, protože se snadno sráží například působením kyselin z jablka.

Na stopě octům
Připravena na výkon
Povolený dopink
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Vyzkoušejte japonskou metodu na ploché břicho. Efekt je vidět za dva týdny.

Vyzkoušejte japonskou metodu na ploché břicho. Efekt je vidět za dva týdny.

Žádné doplňky stravy, drastické diety ani hodiny „pod palbou“ fitness ...

Začněte hubnout včas, o Vánocích bude pozdě

Začněte hubnout včas, o Vánocích bude pozdě

Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval ...

Chřipka a nachlazení: kdy, co a jak?

Chřipka a nachlazení: kdy, co a jak?

Nachladit se můžete v podstatě po celý rok, což platí i pro chřipku. V průběhu zimních...

Chcete dát nadváze navždy sbohem? Hubnout do plavek nestačí!

Chcete dát nadváze navždy sbohem? Hubnout do plavek nestačí!

Důvodů nadváhy může být celá řada, a to včetně dlouhodobých onemocnění ...

Fenomén neplýtvání: Nevyhazujete toho zbytečně moc?

Fenomén neplýtvání: Nevyhazujete toho zbytečně moc?

Víte, že jen v Česku se ročně vyprodukuje 729 tisíc tun potravinového odpadu? Každý z ...

Nejste šťastní? Chce to restart limbického systému, tvrdí Lenka Lipenská.

Nejste šťastní? Chce to restart limbického systému, tvrdí Lenka Lipenská.

Když přestane fungovat počítač z nevysvětlitelných důvodů, nejjednodušší...

Chcete větší rty? Zkuste tyto tříminutové triky!

Chcete větší rty? Zkuste tyto tříminutové triky!

Plné kypré rty jsou jednoduše sexy. Ne všechny z nás ale mají to ...

Jak vztahu prospívá spánek bez oblečení?

Jak vztahu prospívá spánek bez oblečení?

Možná nejste zvyklí na to spát nazí. Výsledky průzkumů vás ale ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama