Reklama
Autor: Depositphotos

Křupavé drobení

Müsli začal jako první podávat roku 1900 pacientům ve své nemocnici švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner. Šlo o pokrm z obilnin, zejména neupravených ovesných vloček, čerstvého ovoce a zeleniny.

Obliba müsli začala stoupat od šedesátých let 20. století v souvislosti s rostoucím zájmem o zdravou a vegetariánskou stravu. Díky ovesným vločkám, které tvoří základ, je v tomto pokrmu velké množství vlákniny, která prospívá trávení, nezatěžuje organismus a současně vyvolává pocit sytosti, což zvlášť oceníme, pokud se snažíme zhubnout. V kombinaci s přiměřeným množstvím ořechů a sušeného ovoce, které jsou zásobárnou důležitých minerálů a vitaminů, to skutečně bývá dobrá volba. Určitým problémem může být, pokud směs obsahuje také kousky čokolády nebo je nadmíru doslazovaná. Pozor také na zapékané a křupavé müsli, jež je navíc často plné tuků. Takové produkty jsou zpravidla chutnější, štíhlé linii ale zrovna nesvědčí. Faktem je, že nejjednodušší příprava müsli se nabízí právě z některé koupené suché směsi ovesných vloček, kousků různého ovoce, ořechů a semínek. Ty běžně obsahují i jiné obilné vločky, například pšeničné nebo žitné. Předností suchého müsli je, že je lze skladovat po řadu let, jeho příprava je rychlá, stačí je smísit s mlékem nebo jogurtem.

ZKUSTE ORIGINÁL

Původní typ müsli ovšem představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě. Mezi další obvyklé přísady patří kousky nakrájeného nebo strouhaného čerstvého ovoce (jablek, banánů, lesních plodů, hroznů, manga), dále sušené ovoce, mléčné výrobky (jogurt, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, skořice a med. K této přípravě se ale nehodí čerstvé mléko, protože se snadno sráží například působením kyselin z jablka.

Na stopě octům
Připravena na výkon
Povolený dopink
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Zapojte se do výzvy Světa ženy a uběhněte s námi 5 kilometrů!

Zapojte se do výzvy Světa ženy a uběhněte s námi 5 kilometrů!

Získejte pro sebe a svou kamarádku běžecké tréninky zdarma. Buďte s námi na ...

Vaše tělo pravděpodobně hostí zbytečná kila. Víme, jak na ně!

Vaše tělo pravděpodobně hostí zbytečná kila. Víme, jak na ně!

Připadáte si tak nějak neforemně, přestože ještě minulý týden jste si ...

Chcete vyšší výkon? Dostaňte se do flow!

Chcete vyšší výkon? Dostaňte se do flow!

Nevnímáte nic kolem sebe, jen se dokonale soustředíte a koncentrujete na každý ...

Věčné téma dieta: Tyhle krásky sází na krev

Věčné téma dieta: Tyhle krásky sází na krev

Cheryl Cole, Rihanna nebo Sarah J. Parker se mohou pyšnit skvělou figurou. Čemu za ni vděčí? ...

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Ať už se u vás na druhý pokus staví čáp, nebo vrána, každý člen rodiny to ...

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

Od určitého věku se vráskám nevyhneme, ale existuje pár způsobů, jak jejich ...

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

S Gabrielou Koukalovou (28) jsme si nechtěly povídat jen o biatlonu (jakkoli k ní pořád ...

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

Čas lásky začíná! V májovém čísle najdete nejen plno rad a tipů, jak...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama