Fenomén neplýtvání: Nevyhazujete toho zbytečně moc?

Fenomén neplýtvání: Nevyhazujete toho zbytečně moc?

Víte, že jen v Česku se ročně vyprodukuje 729 tisíc tun potravinového odpadu? Každý z nás vyhodí průměrně neuvěřitelných 310 kg a s odpadky obrazně letí do koše také naše peníze. Konkrétně 20 tisíc za rok. To je částka odpovídající jedné dovolené u moře, a přitom pak mnohdy skuhráme, že na ni nemáme... Změnou stylu života ušetříme vlastní kapsu i planetu.


Přemíra zbytečností zahlcuje náš soukromý prostor a my se pak hůř soustředíme, hůř spíme a vůbec se necítíme tak dobře, jak bychom mohli. Ale co je ještě horší, nadbytek věcí vede k nadbytku odpadků. Dřív nebo později totiž stejně prošlé jogurty, starý sirup na kašel nebo oblečení ze základky opravdu vyhodíme. A pak zase přetékají popelnice u našich domovů a skládky na okraji měst a jediný, kdo z toho má prospěch, jsou krysy. Planeta trpí a my s ní. Vyhozené jídlo na skládkách vede k tvorbě metanu, skleníkového plynu, který má negativní dopad na životní prostředí. Naštěstí to jde i jinak.

Ochutnejte odpad

Možná už jste slyšeli pojem taste waste. Jeho podstatou je šíření myšlenky, aby lidi ochutnali to, co jsou jinak zvyklí vyhazovat. Nemyslí se tím ovšem shnilé, plesnivé nebo jinak závadné potraviny. Jen ty, o kterých jste třeba nevěděly, že se můžou jíst, nebo si neumějí představit, jak by je šlo upravit. Vyhazují se i potraviny den dva prošlé, protože jsme jich nakoupili zbytečně moc, a mnoho spotřebitelů neví, jaký je rozdíl mezi termíny „datum spotřeby“ a „minimální trvanlivost“

V důsledku toho všeho dochází k neuvěřitelnému extrému. Zatímco na celém světě zhruba 800 milionů lidí hladoví, ve vyspělých zemích se více než polovina vyprodukovaného jídla nikdy nedostane na talíř a skončí v koši. A nejde jen o plýtvání nás, běžných zákazníků, také obchody vyhazují lehce ovadlou zeleninu a ovoce, které už nevypadají jako ze škatulky. Na skládky tak jen v zemích Evropské unie putuje 90 milionů tun jídla ročně. Přitom úplně zbytečně.

První krok

První krok, který můžeme udělat, je pokusit se vařit z toho, co běžně považujeme za „odpad“. Třeba místo abychom lístky z ředkviček vyhodili, připravíme z nich chutný salát, ze slupek od okurek jde stvořit fantastické želé. Vymačkaná dužina z řepy se dá zamíchat do jogurtu, vysušit na sladké placičky anebo použít do hamburgeru. Takových příkladů je mnoho a lidí, kteří takto uvažují a podle toho se chovají, na celém světě přibývá. Nejde přitom o žádný ekoterorismus nebo šílenství okrajové skupinky fanatiků. Vlastně by to mělo být úplně normální a běžné.

Vařit ze zbytků, ovšem nikoli stylem alá Hruška, ale naopak moderně, zdravě a chutně, si doslova „na vlastní vařečku“ vyzkoušeli známí šéfkuchaři v projektu Radiožurnálu Nejsem plýtvák. Svým hostům servírovali například chipsy z lososové kůže, polévku z rybích odřezků, krekry z bramborových slupek nebo salát z jedlého plevele.

Pěstní souboj i vánoční večeře z KFC: Už jste slyšeli o podivných tradicích ze světa?
Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte
Recept: Zapečené brambory s kroupami
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Co zvládnete sami a co už je na doktora?

Co zvládnete sami a co už je na doktora?

Ohlídat si zdravotní stav a posoudit, jestli je třeba jít k lékaři, nebo to ...

Špatně spíte? Ve světě už to umí řešit roboti!

Špatně spíte? Ve světě už to umí řešit roboti!

Mluvící postel, která vás přiměje k ulehnutí nebo peřina, která ...

Týden rozmazaných rtěnek: Podivný módní trend?

Týden rozmazaných rtěnek: Podivný módní trend?

Otevřely jste dnes ráno Instagram a viděly hned několik žen, vyfocených se rtěnkou rozmazanou v...

Fenomén neplýtvání: Nevyhazujete toho zbytečně moc?

Fenomén neplýtvání: Nevyhazujete toho zbytečně moc?

Víte, že jen v Česku se ročně vyprodukuje 729 tisíc tun potravinového odpadu? Každý z ...

Jeho očima: 5 věcí, které na vás nemáme rádi

Jeho očima: 5 věcí, které na vás nemáme rádi

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše... a třecí plochy prostě patří ke každému ...

Máte zlobivé dítě? Chyba může být ve vašem chování!

Máte zlobivé dítě? Chyba může být ve vašem chování!

Zlobení k dětství patří. Je to totiž jeden z nástrojů, jak si děti mohou ...

Berenika Kohoutová: Byla jsem divoká holka

Berenika Kohoutová: Byla jsem divoká holka

V patnácti objížděla pankáčské festivaly, od osmnácti má na ...

Nejčastější mýty o liposukci: zbaví vás obezity a nemusíte nic dělat

Nejčastější mýty o liposukci: zbaví vás obezity a nemusíte nic dělat

Slibují vám různé reklamní kampaně, že pomocí liposukce zhubnete bez ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama