Reklama
Foto: Dr.Oetker

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Teprve až si uvaříte domácí džem z pokladů ze zahrádky nebo z toho, co jste koupila na trzích, a ochutnáte ho, můžete si říct, že tohle léto opravdu stálo za to.

Meruňkovo-nektarinkový džem se sektem

Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml

Ingredience:

600 g meruněk (očištěných a odpeckovaných)
600 g nektarinek (očištěných a odpeckovaných)
200 ml sektu
1 balení Želírovacího cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu džemu meruňky a nektarinky ve velkém hrnci pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte sekt a želírovací cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.

3. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Vrstvený broskvovo-malinový džem

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.06.27

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Ingredience na broskvový džem:

400 g broskví (oloupaných, odpeckovaných a nakrájených)
100 ml 100% pomerančového džusu
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Ingredience na malinový džem:

500 g očištěných malin
½ vanilkového lusku
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu broskvového džemu vložte broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte džus a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu, naplňte sklenice do poloviny džemem a nechte asi 15 minut tuhnout.

2. Na přípravu malinového džemu vložte maliny do hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Přidejte dřeň z lusku a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu a opatrně nalijte na broskvový džem. Sklenice uzavřete víčkem, ale neotáčejte!

Sametový džem z borůvek a rybízu

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.08.10

Vystačí na: asi 4 sklenice à 350 ml

Ingredience:

500 g propasírovaných borůvek (asi z 800 g čerstvých nebo zmrazených)
500 g propasírovaného červeného rybízu (asi z 900 g čerstvého nebo zmrazeného)
1 balíček Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu sametového džemu vložte do hrnce propasírované borůvky, červený rybíz, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Rozkvetlé rebarborovo-bezové želé

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.08.58

Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml

Ingredience:

850 ml rebarborové šťávy (asi z 1,6 kg rebarbory)
5 květenství bezu
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1 kg cukru

Příprava:

1. Na přípravu želé očistěte rebarboru a nakrájejte ji na malé kousky. Rozmixujte ponorným mixérem a šťávu přes cedník vylisujte. Květy bezu opláchněte a kvítky otrhejte.

2. Do velkého hrnce nalijte rebarborovou šťávu a přidejte Gelfix smíchaný se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, přiveďte do varu a povařte ještě minimálně 5 minut.

3. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného želé. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmíchejte ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.

4. Případnou pěnu odeberte, vmíchejte otrhané kvítky bezu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Jahodový džem se zázvorem

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.09.54

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Ingredience:

1 kg očištěných jahod
75 g nakrájeného kandovaného zázvoru
1 balení želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu džemu vložte jahody do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte nakrájený zázvor a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.

3. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Džem z černého bezu s jablky

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.10.49

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Ingredience:

500 g očištěného černého bezu
500 g jablek (oloupaných a nakrájených na kousky)
1 celá skořice
1 zarovnaná kávová lžička kyseliny citronové Dr.Oetker
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu džemu vložte černý bez a jablka do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Přidejte skořici, kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Odeberte skořici a případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut­ nechte stát na víčku.

Vychází gastrospeciál Chuť léta!
4 opomíjené plody našich zahrádek, které si zamilujete
Víkendové zavařování: Broskvový, malinový a borůvkový džem
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Stereotyp v kuchyni? Nechte se inspirovat exotickými chutěmi. Možná, že budete překvapeny, jak ...

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Vůně cukroví linoucí se celým domovem k Vánocům prostě patří. ...

4 drinky do podzimního nečasu (ty musíte zkusit!)

4 drinky do podzimního nečasu (ty musíte zkusit!)

Že by nám to počasí přálo, to se dvakrát říct nedá. Ráno za ...

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Co dobrého zakousnout k vínu? Samozřejmě, že toto dilema můžete řešit ...

Nejste šťastní? Chce to restart limbického systému, tvrdí Lenka Lipenská.

Nejste šťastní? Chce to restart limbického systému, tvrdí Lenka Lipenská.

Když přestane fungovat počítač z nevysvětlitelných důvodů, nejjednodušší...

Chcete větší rty? Zkuste tyto tříminutové triky!

Chcete větší rty? Zkuste tyto tříminutové triky!

Plné kypré rty jsou jednoduše sexy. Ne všechny z nás ale mají to ...

Jak vztahu prospívá spánek bez oblečení?

Jak vztahu prospívá spánek bez oblečení?

Možná nejste zvyklí na to spát nazí. Výsledky průzkumů vás ale ...

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Stereotyp v kuchyni? Nechte se inspirovat exotickými chutěmi. Možná, že budete překvapeny, jak ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama