Reklama
Velikonoční menu: Nádivka s kopřivami, jehněčí pečeně a mazanec

Velikonoční menu: Nádivka s kopřivami, jehněčí pečeně a mazanec

Bez nádivky, jehněčího masa a mazance se o Velikonocích neobejdete. Právě na tyto tři jarní jídla se o jarních svátcích těšíme nejvíc.

Nádivka s kopřivami, špenátem a uzeným masem

Na 4–6 porcí

Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut

Ingredience:

280 g toustového chleba
400 ml polotučného mléka
1 lžíce vepřového sádla nebo oleje
400 g uzené krkovice
1 šalotka
100 g čerstvých kopřiv
100 g baby špenátu
6 žloutků
3 lžíce majonézy Hellmann’s Original
6 bílků
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
špetka mletého pepře
hrst plátkových mandlí
řepkový olej na restování + na vymazání formy

Postup:

1. Trouburozehřejte na 200 °C. Toustový chleba nakrájejte na stejně velké kostičky, vložte na plech a dejte vysušit do trouby na asi 5 minut.

2. Poté toustový chleba přendejte do větší mísy a zalijte mlékem. Uzenou krkovici nakrájejte na malé kostičky asi 5 x 5 mm. Olej nebo sádlo rozpusťte na pánvi a opečte na něm krkovici. Opečenou krkovici nechte bokem vychladnout. Na druhé pánvi zahřejte olej a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte kopřivy, špenát a nechte rychle zavadnout. Stáhněte ihned z plamene a nechte vychladnout.

3. Žloutky smíchejte s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Směs přidejte k toustovému chlebu spolu s opečenou krkovicí a zavadlým špenátem s kopřivami. Dobře vše promíchejte.

4. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně zapracujte k toustovému chlebu. Formu na nádivku vymažte máslem a těsto do ní přendejte. Vložte do trouby a pečte 30 minut.

Jehněčí pečeně s lepenicí

Snimek_obrazovky_2017-03-14_v_15.28.45

Podle tradice máte sváteční pečeni připravit na nedělní Boží hod. Tahle jistě zachutná všem, které ke stolu pozvete.

Ingredience:

1 kg jehněčí kýty nebo plece
6 stroužků česneku
3 snítky rozmarýnu
2 větší cibule
olej
vývar
100 g hladké mouky
sůl a pepř

Ingredience na lepenici:

1 kg brambor
500 g kysaného zelí
100 g sádla
sůl, pepř a mletý kmín

Postup:

1. Jehněčí maso lehce očistěte. Pokud je to neforemný kus, udělejte z něj váleček a zamotejte provázkem. Osolte a opepřete. Plochou stranou nože rozmáčkněte česnek, který společně s rozmarýnem dáte na střed pekáče. Nalijte trochu oleje a položte na něj maso. Zalijete troškou vývaru a pečte na 160 stupňů cca hodinu. Občas maso přelijte výpekem z pekáče a v polovině pečení jej otočte. Pokud se vám kůrčička zdá málo křupavá, zvyšte ke konci na 5–8 minut teplotu na 190 stupňů a výsledek bude dokonalý.

2. Jestli je maso měkké i uvnitř, ověřte dlouhou vidličkou nebo (pokud máte) špikovací jehlou, kterou na 5 vteřin vpíchněte do středu masa. Po vytažení musí být horká, tzn. maso se dobře peklo i uvnitř a je hotové. Maso vyndáme a pustíme se do výpeku. Výpek z pekáče přelijeme do hrnce, vyrestujeme dohněda, lehce zaprášíme moukou a znovu restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vývarem, provaříme, dochutíme solí, pepřem a česnekem a scedíme přes jemný cedník.

3. Na lepenici přidejte k rozpuštěnému sádlu kysané zelí. Lehce provařte a důkladně promíchejte s uvařenými, rozšťouchanými bramborami do hladké směsi. Dochuťte solí, pepřem a mletým kmínem.

Mazanec podle šéfkuchaře Lukáše Langa

Snimek_obrazovky_2017-03-14_v_15.28.52

„Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Ingredience:

230 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
½ kostky droždí
1 vejce na pomazání
60 g cukru
1 ks vanilkového cukru
120 ml vlažného mléka
70 g povoleného másla
větší špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
40 g rozinek
40 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové plátky na posypání

Postup:

1. V míse smíchejte hrubou a polohrubou mouku a udělejte do nich důlek. Vlijte 2/3 mléka a rozdrolte droždí. Do mléka pak opatrně vmíchejte mouku ze stran, až vám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypejte hladkou moukou a nechte 30 minut v teple vyběhnout

2. Pak přidejte cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujte těsto (robotem to trvá 10–12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmíchejte rozinky a mandle. Těsto vyndejte nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a nechte 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě.

3. Poté těsto krouživými pohyby utáhněte a vytvarujte bochánek. Dejte na plech na pečicí papír a asi hodinu nechte kynout. Pak mazanec namažte vejcem a zasypejte mandlovými lupínky. Nezapomeňte, že těsto musíte nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal, že jde o Kristovu oběť. Pečte 40–50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.

Jehněcí kýta na bylinkách
Retro recept: Jehněčí kotlety „Imperial“
8 skvělých receptů na Velikonoce
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech

Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech

Pozvedněte obyčejné kotlety na luxusní jídlo. Inspirujte se receptem, který pro ...

Recept: Bábovka s rebarborou

Recept: Bábovka s rebarborou

Sezona rebarbory je v plném proudu, takže teď chutná úplně nejlépe. Nevíte, ...

Recept: Božský kokosový dezert

Recept: Božský kokosový dezert

Neobsahuje lepek ani laktózu, zato chutná tak dobře, že už nebudete chtít péct nic ...

Recept: Králík na víně po italsku

Recept: Králík na víně po italsku

Králík patří do české kuchyně asi stejně neodmyslitelně jako vajíčka k ...

Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech

Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech

Pozvedněte obyčejné kotlety na luxusní jídlo. Inspirujte se receptem, který pro ...

3x letní outfit podle Reese Witherspoon

3x letní outfit podle Reese Witherspoon

Herečka Reese Witherspoon (41) je typickou představitelkou zralé ženy a mámy, která to se ...

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Neseďte doma, tam na vás zážitky nečekají. Víme, kam stojí za to, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama