Reklama
Foto: Probio

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Je vám líto, že se prázdniny chýlí ke konci a chvíle strávené u moře nebo jinde jsou již za vámi? Vraťte se do vzpomínek pomocí tří cizokrajných jídel, která vás, když je ochutnáte, dokážou vrátit na chvíli v čase. A bonus navíc? Všechna jsou vegetariánská a velmi lehká. Pro konec léta zkrátka jak dělaná!

Italská kapustičková polévka s dvouzrnkou

4 polévkové lžíce olivového oleje
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
6 šálků vývaru
2 velké mrkve
2 šálky dvouzrnky (např. Naše Biofarma)
sůl, pepř
asi 20 malých růžičkových kapustiček
1 konzerva sterilovaných loupaných sekaných rajčat
strouhaný parmazán

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme na oleji, přidáme na kolečka nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nasekaný česnek a tyminán. Vše řádně promícháme a restujeme na mírném ohni ještě asi 5 minut. Přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, předem přes noc namočenou pšenici dvouzrnku a zalijeme vývarem. Osolíme a vaříme asi 15 minut.  Nakonec přidáme rajčata a očištěné, na poloviny rozkrojené kapustičky. Vaříme do změknutí dalších asi 20 minut. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.

Libanonský salát tabouleh

2 hrnky celozrnného kuskusu
1 citron, 5 šťavnatých rajčat
1 malá okurka
1 červená paprika
2 šalotky
4-6 lístků máty
hrst hladkolisté petržele
1 stroužek česneku
5 polévkových lžic olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Kuskus připravíme podle návodu na obalu a pokapeme citronovou šťávou.  Očištěnou nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou petržel smícháme s kuskusem. Přidáme na jemno nakrájené lístečky máty a oloupaný utřený česnek. Vmícháme olivový olej, bylinnou sůl a pepř a necháme v chladu odležet, aby se chutě propojily.

Řecké tzatziki

1 salátová okurka
1 stroužek českého česneku
sůl
300 g hustého řeckého jogurtu
trocha čerstvého kopru
1 lžíce olivového oleje
snítky máty na ozdobu

Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přecedíme přes jemné sítko tak, aby z okurky vykapala veškerá šťáva (tu můžeme později použít jako základ osvěžující limonády). Česnek oloupeme a utřeme se solí. Nastrouhanou okurku smícháme s česnekem a jogurtem, přidáme nasekaný kopr a olivový olej a necháme asi 25 minut v chladu uležet. Podáváme ozdobené mátou.

Recept: Tortilla s kuřecím masem, letním salátem a řeckou zálivkou
Recept: Salsa z paprik báječná k masu i brambůrkům
Hot dog je nový burger! Ochutnejte 4 skvělé varianty párku v rohlíku
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Je vám líto, že se prázdniny chýlí ke konci a chvíle ...

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka ...

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také...

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

Většina z nás vnímá sex jako symbol společné lásky, akt k ...

 Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Jste unavená, vystresovaná a vaše pleť to těžce odnáší? Nenechte si ...

Babí léto na vinicích: 5 (ne)tradičních tipů, kam se na jihu Moravy vydat

Babí léto na vinicích: 5 (ne)tradičních tipů, kam se na jihu Moravy vydat

Poslední letní paprsky jsou ideální příležitostí k tomu vydat se s ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama