Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka vařívala o každém pátku a na Štědrý den. Jednou z obcí, kde se tradice dodnes drží, je Hluk. Lokše, tedy nudle do polévky, které hlucké hospodyně dělávaly, se vyznačovaly značnou délkou. Do ruličky smotané těsto se krájelo ostrým nožem v rychlém tempu. Jak píše Marie Lekešová ve své knize vzpomínek, každá hospodyně musela toto umění ovládat. Nudle do polévky se dělaly vždy čerstvé, dopředu se chystaly jen před velkou událostí, například před svatbou.

Ingredience rozpis na 4–6 porcí:

300 g bílých fazolí
1 mrkev
1 petržel
½ menšího celeru
1 cibule
100 g sádla
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
150 g hrubé mouky na lokše

Postup:

1. Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je vaříme v téže vodě doměkka, s veškerou zeleninou nakrájenou na kostičky. Na sádle uděláme světlou zásmažku z hladké mouky, přidáme ji do polévky, dobře rozmícháme a necháme ještě provařit. Dochutíme solí, česnekem a pepřem.

Obalka_Regionalni_jpg_copy_copy_copy

2. Z vejce, jedné lžíce vody a hrubé mouky vypracujeme tuhé těsto. Válečkem je na dobře podsypaném vále rozválíme do tloušťky o něco silnější než papír. Těsto ponecháme v celku, důkladně je pomoučníme a smotáme do ruličky. Potom ostrým nožem krájíme na tenké nudle. V dalším hrnci přivedeme k varu vodu, do ní roztřepané nudle vhodíme a vaříme, dokud nejsou měkké. Přidáme je do hotové polévky.

Do knihovny: Tento recept a další skvělé recepty z oblastí Sudet, Polabí, Valašska, Slezka, Horňácka či Podkrkonoší najdete v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Těšit se můžete na sladké blbouny, trnkový likér, sekaninu z králíka či kančí kýtu s jalovcovou omáčkou. Za exkluzivní cenu můžete knihu koupit zde.

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky
Recept: Volarské šátečky
4 nej pomazánky: Je libo šunkovou, zeleninovou, vajíčkovou nebo rybí?
TwitterFacebookTisknoutTisknout

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte ...

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Stereotyp v kuchyni? Nechte se inspirovat exotickými chutěmi. Možná, že budete překvapeny, jak ...

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Vůně cukroví linoucí se celým domovem k Vánocům prostě patří. ...

4 drinky do podzimního nečasu (ty musíte zkusit!)

4 drinky do podzimního nečasu (ty musíte zkusit!)

Že by nám to počasí přálo, to se dvakrát říct nedá. Ráno za ...

Jeho očima: 5 věcí, které na vás nemáme rádi

Jeho očima: 5 věcí, které na vás nemáme rádi

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše... a třecí plochy prostě patří ke každému ...

Máte zlobivé dítě? Chyba může být ve vašem chování!

Máte zlobivé dítě? Chyba může být ve vašem chování!

Zlobení k dětství patří. Je to totiž jeden z nástrojů, jak si děti mohou ...

Berenika Kohoutová: Byla jsem divoká holka

Berenika Kohoutová: Byla jsem divoká holka

V patnácti objížděla pankáčské festivaly, od osmnácti má na ...

Nejčastější mýty o liposukci: zbaví vás obezity a nemusíte nic dělat

Nejčastější mýty o liposukci: zbaví vás obezity a nemusíte nic dělat

Slibují vám různé reklamní kampaně, že pomocí liposukce zhubnete bez ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama