Reklama
Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka vařívala o každém pátku a na Štědrý den. Jednou z obcí, kde se tradice dodnes drží, je Hluk. Lokše, tedy nudle do polévky, které hlucké hospodyně dělávaly, se vyznačovaly značnou délkou. Do ruličky smotané těsto se krájelo ostrým nožem v rychlém tempu. Jak píše Marie Lekešová ve své knize vzpomínek, každá hospodyně musela toto umění ovládat. Nudle do polévky se dělaly vždy čerstvé, dopředu se chystaly jen před velkou událostí, například před svatbou.

Ingredience rozpis na 4–6 porcí:

300 g bílých fazolí
1 mrkev
1 petržel
½ menšího celeru
1 cibule
100 g sádla
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
150 g hrubé mouky na lokše

Postup:

1. Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je vaříme v téže vodě doměkka, s veškerou zeleninou nakrájenou na kostičky. Na sádle uděláme světlou zásmažku z hladké mouky, přidáme ji do polévky, dobře rozmícháme a necháme ještě provařit. Dochutíme solí, česnekem a pepřem.

Obalka_Regionalni_jpg_copy_copy_copy

2. Z vejce, jedné lžíce vody a hrubé mouky vypracujeme tuhé těsto. Válečkem je na dobře podsypaném vále rozválíme do tloušťky o něco silnější než papír. Těsto ponecháme v celku, důkladně je pomoučníme a smotáme do ruličky. Potom ostrým nožem krájíme na tenké nudle. V dalším hrnci přivedeme k varu vodu, do ní roztřepané nudle vhodíme a vaříme, dokud nejsou měkké. Přidáme je do hotové polévky.

Do knihovny: Tento recept a další skvělé recepty z oblastí Sudet, Polabí, Valašska, Slezka, Horňácka či Podkrkonoší najdete v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Těšit se můžete na sladké blbouny, trnkový likér, sekaninu z králíka či kančí kýtu s jalovcovou omáčkou. Za exkluzivní cenu můžete knihu koupit zde.

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky
Recept: Volarské šátečky
4 nej pomazánky: Je libo šunkovou, zeleninovou, vajíčkovou nebo rybí?
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Co dobrého zakousnout k vínu? Samozřejmě, že toto dilema můžete řešit ...

Recept: Zapečené brambory s kroupami

Recept: Zapečené brambory s kroupami

Jídla připravovaná z brambor jsou většinou snadná, chutná a neutratíte...

Recept: Dýňová polévka s chilli

Recept: Dýňová polévka s chilli

Dýně jsou každoročním hitem podzimu. Polévka z téhle sezónní zeleniny...

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Fotogalerie: Porovnejte proměny českých celebrit se zahraničními originály

Fotogalerie: Porovnejte proměny českých celebrit se zahraničními originály

Letošní kalendář Proměny je na světě! Tentokrát na téma hvězdy ...

Rychlá zpověď: Co miluje Daniela Peštová?

Rychlá zpověď: Co miluje Daniela Peštová?

V modelingu je už dvacet let. Focení a móda ji ale stále baví. Prý víc ...

Nečervenejte se u komplimentů. Naučte se je přijmout!

Nečervenejte se u komplimentů. Naučte se je přijmout!

Umět přijmout pochvalu vám dost možná vůbec nemusí připadat důležité, ale je. ...

Peníze. I ty by měly být ve vztahu velké téma

Peníze. I ty by měly být ve vztahu velké téma

Jste spolu už pár let, milujete se, možná máte i společné koníčky a před ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama