Reklama
Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka vařívala o každém pátku a na Štědrý den. Jednou z obcí, kde se tradice dodnes drží, je Hluk. Lokše, tedy nudle do polévky, které hlucké hospodyně dělávaly, se vyznačovaly značnou délkou. Do ruličky smotané těsto se krájelo ostrým nožem v rychlém tempu. Jak píše Marie Lekešová ve své knize vzpomínek, každá hospodyně musela toto umění ovládat. Nudle do polévky se dělaly vždy čerstvé, dopředu se chystaly jen před velkou událostí, například před svatbou.

Ingredience rozpis na 4–6 porcí:

300 g bílých fazolí
1 mrkev
1 petržel
½ menšího celeru
1 cibule
100 g sádla
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
150 g hrubé mouky na lokše

Postup:

1. Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je vaříme v téže vodě doměkka, s veškerou zeleninou nakrájenou na kostičky. Na sádle uděláme světlou zásmažku z hladké mouky, přidáme ji do polévky, dobře rozmícháme a necháme ještě provařit. Dochutíme solí, česnekem a pepřem.

Obalka_Regionalni_jpg_copy_copy_copy

2. Z vejce, jedné lžíce vody a hrubé mouky vypracujeme tuhé těsto. Válečkem je na dobře podsypaném vále rozválíme do tloušťky o něco silnější než papír. Těsto ponecháme v celku, důkladně je pomoučníme a smotáme do ruličky. Potom ostrým nožem krájíme na tenké nudle. V dalším hrnci přivedeme k varu vodu, do ní roztřepané nudle vhodíme a vaříme, dokud nejsou měkké. Přidáme je do hotové polévky.

Do knihovny: Tento recept a další skvělé recepty z oblastí Sudet, Polabí, Valašska, Slezka, Horňácka či Podkrkonoší najdete v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Těšit se můžete na sladké blbouny, trnkový likér, sekaninu z králíka či kančí kýtu s jalovcovou omáčkou. Za exkluzivní cenu můžete knihu koupit zde.

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky
Recept: Volarské šátečky
4 nej pomazánky: Je libo šunkovou, zeleninovou, vajíčkovou nebo rybí?
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama