Reklama
Zdroj foto: apetitonline.cz

Recept: Zapečené brambory s kroupami

Jídla připravovaná z brambor jsou většinou snadná, chutná a neutratíte za ně moc peněz. Tehle recept, pocházející z Pojizeří, splňuje všechno zmíněné, tak proč se rovnou nepustit do vaření?

Potřebujete:

250 g krup nebo krupek

4 lžíce sádla

1, 5 kg brambor

1 nadrobno nakrájená cibule

2 lžíce majoránky

4 velké stroužky česneku

sůl a čerstvý mletý pepř

Příprava:

  1. Kroupy namočte na 6 – 10 hodin do studené vody a protom je propláchněte. Zalijte je větším množstvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka. Trvá to cca hodinu a půl, záleží také na velikosti krup.
  2. Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.
  3. V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibui a osmahněte ji dozlatova. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnkem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15 – 20 minut dozlatova.

Tip redakce: Brambory můžete podávat s kyselými okurkami nebo kysaným zelím. 

Recept: Dýňová polévka s chilli
Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem
Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama