Reklama
Zdroj foto: Martin Škoda

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou

Co dobrého zakousnout k vínu? Samozřejmě, že toto dilema můžete řešit obligátním sýrem, olivami nebo slanými arašídy. Ale co si připravit něco originálnějšího? Zeptali jsme se kuchaře a moderátora Martina Škody, co k vínu servíruje on. Poradil nám recept na rybí taštičky, po kterých se budete olizovat až za ušima...

Potřebujete:

Na taštičky (cca 8 větších ks)

1x listové těsto

cca 300 g filetu ze sladkovodních ryb (candát, kapr, pstruh, sumec, stačí i jeden druh nebo můžete udělat mix)

šťáva asi z půlky citronu

hrst listové petržele

1 malá lžička mletého sušeného česneku

2 lžíce másla

1 vejce

sůl a mletý bílý pepř dle chuti

Na rajčatovou salsu

400 g (1 plechovka) loupaných rajčat

1 šalotka nebo malá červená cibule

2 lžíce rostlinného oleje

hrst listové petržele

sůl, černý pepř a tekutý med dle chuti

Postup:

Taštičky

Troubu rozehřejte na 200 °C. Zkontrolujte, že v rybím mase nejsou žádné kosti, filety zbavte kůže a osušte je. Poté rybu nakrájejte na malé kousky, ochuťte solí, pepřem, čersnekem a mírně zakápněte citronem. Přidejte na nudličky nakrájenou petržel a vše zamíchejte. Pamatujte, že těsto není moc slané, takže je třeba náplň trochu víc ochutit, aby pak nebyla mdlá. Vezměte misku o průměru 8 až 10 cm a obraťte ji na vyválené těsto. Vykrájejte z něch tolik kulatých placek, kolik se vám povede. Je to jednoduché. Misku položte na těsto a kolem obvodu ji objeťte nožem. Do středu každé placky dejte trochu rybí náplně a navrch malý oříšek másla – ten rybu krásně zjemní. Kraje těsta kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem. Přeložte těsto přes rybu, aby vznikl půlkruh (taštička) a vidličkou stiskněte okraje k sobě. Taštičky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete zbylým vejcem. Do každé taštičky udělejte na povrchu 2 až 3 dírky nožem, ať vám těsto při pečení nepopraská. Pak dejte taštičky do vyhřáte trouby a pečte je asi 15 minut.

Salsa

Rajčata mírně rozmixujte, ať jsou v salse cítít i kousky. Šalotku a petrželku nasekejte najemno a obojí přidejte k rajčatům. Přilijte olej a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a medem. Salsu promíchejte a nechte chvíli odležete v lednici. Křupavé taštičky vyndejte z trouby a rovnou podávejte se salsou.

Tip redakce: Další skvělé recepty najdete na facebookovém profilu Martina – Martin Škoda, @skodanevarit nebo na Instagramu martin_skoda.

Recept: Zapečené brambory s kroupami
Recept: Dýňová polévka s chilli
Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama