Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Placičky jako od babičky podle ájurvédské receptury

Recept: Placičky jako od babičky podle ájurvédské receptury

Chcete jíst zdravě, a přitom si neodpustit dobroty české kuchyně, které znáte už z dětství? I když se to zdá nemožné, s tímto receptem dosáhnete spokojenosti. Zelné placky jsou podle ájurvédy zdravé, a přitom chutnají jako od babičky.

Ingredience:

100 ml zeleninového vývaru
1 lžíce sójové omáčky
2 velká vejce
50 g hladké mouky
1 červená cibulka, jemně nasekaná
65 g zelí pokrájeného na tenké proužky, košťály pryč
1 velká mrkev, nastrouhaná
1 lžíce olivového oleje

Příprava:

1. V míse rozšlehejte sójovou omáčku a vejce, míchejte, dokud se vše nepropojí.

2. Zvlášť do mísy pak dejte mouku, nasypte ji do středu mísy a zalijte připravenou směsí. Vymíchejte těsto dohladka a jemně vmíchejte cibulku, zelí a mrkev.

3. Na malé pánvičce rozehřejte asi půlku oleje. Když je olej pořádně rozpálený, začněte lžící lít připravené těsto na pánev. Můžete tvořit menší placičky nebo velké palačinky, to je jen na vás, ale neměly by být moc silné. Pomocí nepřilnavé podběrky placičky otáčejte. Když budou tenčí, měly by na opékání stačit tři minuty z každé strany. K placičkám doporučujeme podávat malý salát.

Tip redakce: Další recepty podle ájurvédy najdete v kuchařce Ájurvéda evropskou cestou autorek Terezy Lindauerové a Nadii Babicka. Tři sešity jsou věnovány jednotlivým dóšám a velmi jednoduchou a přehlednou formou představí kaphám, pittám i vátám jídelníček na celý týden. Více informací najdete zde.